Guvernul spaniol a aprobat decretul-lege regal de modificare a Legii Memoriei Istorice pentru exhumarea și transferul rămășițelor dictatorului Francisco Franco, pe motiv că este o acțiune urgentă pentru „demnitatea“ democrației spaniole, la împlinirea a 40 de ani de existență, informează El Mundo, citat de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

O procedură neobișnuită este astfel activată prin dimensiunea sa istorică, dar care transformă rămășițele lui Franco în cele ae unui cetățean obișnuit și care urmărește ca mausoleul Valea Celor Căzuți din Madrid să fie un loc de comemorare, aducere aminte și omagiu pentru victimele ambelor părți ale Războiul Civil, potrivit explicațiilor date de Executiv.

Vicepreședintele Carmen Calvo a susținut că, într-o democrație consolidată precum cea spaniolă, "nu este compatibilă cu un mormânt de stat care glorifică figura lui Franco". Pentru Guvern, împotriva argumentelor prezentate de PP în ultimele zile, această situație nu este în nici un caz parte a consensului care a caracterizat tranziția.

Amendamentele legale ale Legii spaniole privind memoria istorică, care datează din 2007, acordă guvernului puterea de a exhuma corpul lui Franco. Este o schimbare menită să înlăture eforturile legale ale descendenților și susținătorilor lui Franco pentru a bloca exhumarea în instanță. Această mișcare este în concordanță cu recomandările din 2011 ale unei comisii naționale aprobate de Națiunile Unite și o decizie a parlamentului în 2017, notează site-ul Politico.eu.

Decretul mai trebuie validat de Congres, iar familia are la dispoziție 15 zile pentru a face apel, a anunțat El País.