Venezuela încearcă să își salveze situația economică alarmantă prin devalorizarea monedei naționale și creșterea salariului minim cu mai mult de 3.000%. Nicolas Maduro, președintele țării, spune că inițiativa lui este un pariu vizionar care va îmbânzi hiperinflația violentă din țară, scriu cei de laThe Guardian.

Nicolas MaduroFoto: Agerpres/AP

Mai mult de 500.000 de cetățeni ai Venezuelei au emigrat în acest an ca urmare a deficitului de hrană și medicație din țară, a ratei criminalității aflate în creștere și a avertizărilor Fondului Monetar Internațional cu privire la creșterea continuă a inflației.

Vineri, Maduro a dezvăluit seria de măsuri drastice care au drept scop remedierea situației economice din Venezuela.

Președintele învinuiește pentru criza economică războiul economic purtat de dușmanii imperialiști ai revoluției bolivariene pe care l-a moștenit după moartea lui Hugo Chavez din 2013.

,,Vreau ca țara să se redreseze și am formula potrivită. Aveți încredere în mine”, a declarat Maduro într-o adresă televizată de la palatul prezidențial, adăugând că ,,nu au fost implicați experți” în elaborarea planului.

Maduro a început implementarea programului său, cunoscut drept ,,Programul pentru recuperare, dezvoltare și prosperitate economică”, luni, susținând că acesta va fi un punct de cotitură pentru țara sa, atât de bogată în trecut.

Pachetul de reforme include creșterea taxelor, creșterea prețurilor petrolului și introducerea unei monede reinventate- bolivarul suveran- care va avea cu cinci zerouri mai puțin decât predecesorul său afectat de inflație, bolivarul.

Henrique Capriles, un lider proeminent al opoziției, denunță mișcarea lui Maduro ca fiind versiunea națională a Vinerii Negre, care va intra în istorie drept una dintre cele mai dramatice zile pentru economia țării.