El Salvador rupe relațiile diplomatice cu Taiwan în favoarea unor noi legături diplomatice cu administrația de la Beijing. Taiwanul pierde astfel al treilea aliat diplomatic în decursul acestui an, scrie agenția de presă Reuters.

HotNews.roFoto: Hotnews

NST, agenția malaezană de presă, scrie că Taiwanul a anunțat ruperea legăturilor diplomatice cu El Salvador deoarece suspectează că țara central americană va stabili legături cu China.

Ministrul de externe, Joseph Wu, condamnă ,,acțiunile barbare” ale Chinei în vreme ce face acest anunț.

,,Nu ne vom lăsa atrași în diplomația dolarului cu China”, a spus Wu, adăugând că El Salvador a cerut ,,o finanțare uriașă” pentru un proiect de dezvotare portuară, bani pe care Taiwanul a refuzat să îi ofere deoarece ar fi lăsat ambele țări în datorie.

Această mișcare lasă Taiwanul cu doar 17 aliați în lume, în vreme ce multe alte țări aleg să întrețină legături diplomatice cu China, care vede insula democratică ca fiind o parte renegată a teritoriului său.

Relațiile dintre Taipei și Beijing s-au înrăutățit de la venirea președintei Tsai Ing-wen la putere. Guvernul acesteia a refuzat să recunoască Taiwanul ca făcând parte din China.

El Salvador este a cincia pierdere diplomatică din timpul mandatului acesteia și a treia din acest an, după Burkina Faso și Republica Dominicană.