NYT: Steve Bannon și-a găsit un nou Trump, un premier ungar de extrema dreaptă

de Ionut Baias     HotNews.ro
Luni, 20 august 2018, 23:43 Actualitate | Internaţional


Steve Bannon
Foto: Captura Twitter
„Dacă are loc o explozie sau un incendiu pe undeva, Steve e probabil prin apropiere, cu niște chibrituri”, spunea cândva (admirativ) despre Steve Bannon un fost angajat de la Breitbart News. Deci nu ar trebui să fie deloc surprinzător că dl Bannon, fost strateg șef de campanie al lui Donald Trump, a sosit în Europa, scrie New York Times, citat de Rador.

La sfârșitul lui iulie, dl Bannon, expertul politic american, și-a anunțat intenția de a fonda „Mișcarea”, o fundație care, speră el, va uni partidele de extrema dreaptă ale Europei în vederea alegerilor pentru Parlamentul European din mai 2019. Va avea el impactul pe care și-l dorește?

După cum scrie Joshua Green în cartea sa despre dl Bannon, „Devil’s Bargain” [Tranzacția Diavolului], dl Bannon credea sincer că populismul de dreapta în stil Tea Party [curent politic american ultraconservator - n.trad.] este un fenomen global. Mai mult, după cum spunea el însuși la o conferință care a avut loc la Budapesta în mai, „Brexit a fost o prevestire a victoriei lui Trump din 2016, iar revolta populistă naționalistă este în Europa aproximativ cu un an înaintea celei din SUA.”

Dar motivele pentru care dl Bannon a ales să-și mute atenția asupra Europei sunt mai puțin importante decât cine este marele său aliat pe continent: premierul Viktor Orban al Ungariei. Dacă i-ați urmărit îndeaproape discursurile dlui Bannon în ultimele luni (cum am făcut-o eu), este ușor să ajungi la concluzia că liderul ungar de extrema dreaptă este cel pe care provocatorul populist american nu numai că-l admiră, dar caută totodată să-l și ajute. Dl Bannon l-a numit pe dl Orban „Trump înainte de Trump”.

Dl Orban, în ce-l privește, caută să fie la fel de transformator și de perturbator ca președintele american și speră că alegerile europene din 2019 îl vor ajuta să construiască o majoritate în Parlamentul European, astfel încât, în propriile sale cuvinte, „să-i facem cu mâna nu numai democrației liberale și sistemului liberal non-democratic care a fost construit pe fundațiile ei, ci și întregii elite de la '68”.

Noua fundație a dlui Bannon se angajează să ofere sprijin în privința programelor, sondajelor și strategiilor tuturor partidelor eurosceptice de pe continent. Este fix lucrul pentru care dl Orban și-a asumat responsabilitatea în ultimii ani. Începând din 2015, guvernul ungar efectuează cu regularitate sondaje de opinie într-o duzină de țări europene, iar dl Orban a făcut activ campanie (cu rezultate mixte) pentru aliații săi de dreapta din țări precum Slovenia și Macedonia.

Există multe similitudini între consultantul american transformat în ideolog și liberalul ungar transformat în ultraconservator. Amândoi au o mentalitate misionară; ambii sunt interesați de idei; ambii sunt obsedați de ceea ce consideră ei a fi criza spirituală a Occidentului; niciunuia dintre ei nu-i lipsește încrederea de sine sau ambiția.

Ceea ce-i unește cu adevărat pe dl Bannon și dl Orban nu este numai faptul că ei văd Uniunea Europeană ca pe un inamic ce trebuie anihilat, ci și credința lor comună că revolta populistă poate și trebuie să fie o revoluție culturală. La o săptămână după ce dl Bannon își anunțase planurile privind Mișcarea, dl Orban declara că alegătorii i-au conferit un „mandat pentru a clădi o nouă eră”, iar „o eră este o realitate culturală specială și caracteristică”. Mentorul politic al dlui Bannon, publicistul de extrema dreaptă Andrew Breitbart, insista și el în mod similar asupra ideii că „politica derivă din cultură”.

Dacă afinitatea ideologică și admirația reciprocă sunt importante, ele nu sunt și suficiente pentru a explica această axă americano-ungară. Există și rațiuni pur tactice. Din perspectiva dlui Orban, dl Bannon are multe de oferit:
În primul rând, dl Bannon îl poate ajuta pe dl Orban să convingă populiștii vest-europeni că nu este nimic în neregulă dacă premierul unei mici țări est-europene devine liderul informal al mișcării lor. Susținerea dlui Bannon îl poate încorona pe dl Orban drept omul dlui Trump în Europa.

În al doilea rând, prezența dlui Bannon poate pune la adăpost extrema dreaptă europeană de suspiciunea că euroscepticii nu sunt altceva decât marionetele lui Vladimir Putin și un instrument al Kremlinului, conceput pentru a distruge UE. Nu e preferabil pentru extrema dreaptă europeană să fie asociată cu un radical american decât cu președintele rus?

În al treilea rând, talentul dlui Bannon în materie de campanii electorale și experiența lui în a purta un război cu presa așa-zis consacrată ar putea fi foarte utile. Conform unui sondaj recent realizat de Pew, neîncrederea în presa consacrată este o trăsătură distinctă a alegătorului populist european. Nimeni nu știe la fel de bine ca dl Bannon cum să exacerbeze această neîncredere.

În fine, dl Orban intenționează să transforme alegerile europene din 2019 într-un referendum cu privire la imigrație și islam - două subiecte care-i interesează foarte mult pe numeroși alegători conservatori. Dar s-ar putea ca acest lucru să nu fie chiar atât de ușor. În ultimul an fluxul imigranților a scăzut drastic în Europa, iar majoritatea partidelor tradiționale de dreapta - ba chiar și unele de stânga - au adoptat o versiune mai blândă a politicii granițelor închise revendicate de statele central-europene. Prin urmare, dl Orban are nevoie ca dl Bannon să le explice europenilor că numai extrema dreaptă înțelege chestiunea imigrației.

Va funcționa ceva din toate acestea?
Unificarea extremei drepte europene s-ar putea dovedi o sarcină imposibilă. Deși partidele anti-establishment de pe întreg continentul împărtășesc sentimente similare cu privire la chestiuni precum imigrația, UE sau căsătoriile homosexuale, naționaliștii sunt greu de unit când vine vorba de detalii programatice.

Mai mult chiar, inițiativa europeană a dlui Bannon creează deja dezbinare în loc de unitate în rândurile extremei drepte. Jérôme Rivière, un lider al Partidului Adunarea Națională [fostul Front Național - n.trad.] din Franța, a exprimat surprinderea și aversiunea multor alți lideri vest-europeni ai extremei drepte. „Respingem orice fel de entitate supranațională și nu participăm la crearea a nimic împreună cu Bannon”, a declarat el. Alexander Gauland, lider al partidului de extrema dreaptă Alternativă pentru Germania, este la fel de sceptic. „Eu nu văd nici un fel de mare oportunitate de cooperare”, a declarat dl Gauland. „Nu ne aflăm în America.” O parte a problemei ar putea fi faptul că președintele Trump este extrem de nepopular în Europa, astfel încât până și mulți reprezentanți ai dreptei naționaliste nu suportă să fie asociați cu el.

Cei doi aliați greșesc totodată și în evaluarea lor conform căreia alegerile europene ar putea constitui punctul de rupere al proiectului european. Deși euroscepticii au evoluat peste așteptări la anterioarele alegeri europene, sondaje recente arată că în multe țări ascensiunea populismului a dus la o mobilizare pro-UE. De data aceasta, în sfârșit, e mai probabil ca susținătorii UE să se prezinte la vot, iar nu adversarii ei.

Dacă dl Orban își mizează viitorul pe strategia Bannon, el ar face bine să-și aducă aminte că dl Bannon nu câștigă întotdeauna. La alegerile speciale pentru Senat din Alabama din 2017, dl Bannon l-a susținut pe candidatul extremei drepte, Roy Moore - care a pierdut într-una dintre cele mai stabile circumscripții republicane imaginabile. Și se poate presupune că dl Bannon înțelege chiar mai puțin particularitățile politice ale Europei decât le înțelege pe cele ale Sudului Profund. Oricât de straniu ar putea să pară, pro-europenii au motive întemeiate de a-l primi cu brațele deschise pe dl Bannon pe continentul lor.

Articol de Ivan Krastev (președinte al Centrului pentru Strategii Liberale din Sofia, membru permanent al Institutului de Științe Umaniste din Viena și editorialist colaborator la New York Times)

preluare Rador.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1635 vizualizari

 • -5 (23 voturi)    
  mai ce le mai plac unora etichetele astea (Luni, 20 august 2018, 23:58)

  blec-bierd [utilizator]

  extrema-dreapta
  ideolog
  ultraconservator

  se leaga de orban care nu vrea imigranti si il ataca ori de cate ori pot. oare de investitiile care s-au facut in ungaria in ultimii ani au auzit ?
  • 0 (4 voturi)    
   Păi tocmai aici e problema (Marţi, 21 august 2018, 18:32)

   Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui blec-bierd

   În Ungaria se investește masiv, nivelul de trai crește, iar populația începe să fie tot mai încrezătoare și nu mai acceptă așa ușor să fie călcată în picioare de UE.

   Spre deosebire de situația vecinilor lor de la est.
 • +8 (22 voturi)    
  Da (Marţi, 21 august 2018, 0:18)

  mitg [utilizator]

  Un clovn bun pentru americani tampiti, dar a carui prostie ii lasa rece inclusiv pe cei ce-au votat pro brexit.
 • -8 (16 voturi)    
  Axa Washington - Varșovia - Budapesta (Marţi, 21 august 2018, 0:24)

  Nyk1 [utilizator]

  D-l Băsescu a intuit bine atunci, dar din păcate a greșit 2 din 3 capitale.
 • -6 (14 voturi)    
  #walkaway (Marţi, 21 august 2018, 6:46)

  Setalcott [utilizator]

  As scrie un comentariu fluviu despre minciunile si ipocrizia liberala,
  despre cum o opinie intr-un ziar partizan devine pe Hotnews adevarul pogorat din cer
  dovedind punct cu punct ca NYT este de extrema stanga, spre deosebire de Krastev care nu face decat sa arunce cu cuvinte de ocara fara nici un argument
  despre cum liberalii isi inchipuie ca opozantii lor sunt ideologi, in timp ce ei sunt doar detinatorii si propovaduitorii adevarului
  despre cum dupa fina lor analiza in extrema dreapta se incadreaza oricine de la Hitler pana la Dennis Prager si Jordan Peterson
  dar spre deosebire de "non-ideologul" Krastev, pe mine nu ma plateste nimeni, si din experienta, nu e garantat ca Hotnews imi va publica comentariul. Asa ca zic doar: RIP Andrew Breitbart.

  https://www.youtube.com/watch?v=tlsqj8aQ1Po
  • -4 (8 voturi)    
   extrema stanga nu exista (Marţi, 21 august 2018, 10:40)

   blec-bierd [utilizator] i-a raspuns lui Setalcott

   niciodata nu o sa auzi in presa mainstream pronuntata aceasta sintagma. doar "extrema dreapta" e periculoasa si trebuie anihilata. orban e de extrema dreapta pentru ca se opune imigratiei necontrolate, peterson nu e de acord cu filozofia lgbt istilor, prager e prea conservator etc.
   • -1 (3 voturi)    
    Corect (Marţi, 21 august 2018, 18:26)

    Nyk1 [utilizator] i-a raspuns lui blec-bierd

    Până și Lenin sau Trotsky, dacă ar trăi astăzi, ar fi priviți ca niște „liberali” „moderați” - în orice caz, mari democrați care luptă împotriva tiraniei familiei tradiționale, cu o mamă și un tată, și împotriva patriarhiei bărbaților albi bătrâni în frunte cu Trump!
 • +3 (7 voturi)    
  Dilema (Marţi, 21 august 2018, 10:46)

  tordz [utilizator]

  "Nu e preferabil pentru extrema dreaptă europeană să fie asociată cu un radical american decât cu președintele rus?"
  Pai e aceeasi mancare de peste pentru ca Trump e la randul sau ascociat cu Putin. S-a vazut clar asta atunci cand a refuzat sa condamne Rusia pentru ingerinta in alegerile americane si si-a facut praf serviciile secrete in favoarea cuvantului unui criminal, Putin.
 • +2 (6 voturi)    
  iarna nu-i ca vara (Marţi, 21 august 2018, 11:14)

  marius67 [utilizator]

  europenii nu sunt prosti sa voteze maimutoi extremisti. Acest ideolog populist va pleca din Europa cu coada intre picioare, dar oricand va fi bine primit in Rusia.
 • +1 (3 voturi)    
  Bannon a fost concediat de la Casa Alba (Marţi, 21 august 2018, 14:42)

  carvil [utilizator]

  va dati seama ce competent e insul. Un agitator oportunist.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by