Christine Hallquist a câștigat marți seara alegerile primare la Partidul Democrat pentru postul de guvernator în Vermont, potrivit rezultatelor parțiale citate de presa americană și are șanse să devină prima femeie transgender aleasă în această funcție în Statele Unite, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"MOMENT ISTORIC!", a scris pe Twitter, cu majuscule, Victory Fund, o organizație care susține candidații LGBTQ în politică.

Christine Hallquist "a devenit primul candidat trans/non-binar la postul de guvernator al unui partid politic principal în istoria americană", a arătat Victory Fund.

Victoria sa la alegerile din noiembrie nu este însă sigură: adversarul său republican va fi guvernatorul în funcție Phil Scott.

În 2015, "Christine a a luat decizia să devină ea însăși, o femeie transgender, devenind primul director din țară care a început tranziția în această funcție", se arată într-o scurtă biografie disponibilă pe site-ul echipei sale de campanie. Christine Allquist era atunci directorul unei companii.

În noiembrie anul trecut, o altă femei transgender a câștigat o victorie istorică. Danica Roem a devenit prima persoană trans care a intrat în parlamentul unui stat american, în Virginia.

La ora 02,45 GMT, Christine Hallquist domina cu peste 48% din voturi la 87% buletine de vot numărate, potrivit New York Times.

Contracandidații ei sunt James Ehlers, un apărător al mediului, Brenda Siegle, organizatoarea unui festival, și Ethan Sonneborn, un adolescent de 14 ani a cărui notorietate a crescut fulgerător în ultimele zile.

Adolescentul a profitat de un vid juridic care nu fixează o vârstă minimă pentru obținerea mandatului.

Asigurare medicală universală, legislație care să interzică discriminarea persoanelor provenite din comunitatea LGBTQ, taxă pe cărbuni și majorarea salariului minim sunt principalele propuneri ale programului său.

Acesta ar urma să obțină peste 8% din voturi, potrivit estimărilor.