Provincia separatista Kosovo isi va declara indepententa in prima saptamana de dupa turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Serbia, in cazul in care sarbii il vor alege presedinte pe candidatul nationalistilor, a declarat o sursa politice kosovare, citata de Reuters. Potrivit acesteia, daca Tomislav Nikolic va castiga alegerile din 3 februarie, Kosovo isi va declara independenta pe data de 9 sau pe 10.

In cazul in care castiga presedintele in exercitiu, prooccidentalul Boris Tadici, albanezii kosovari sunt dispusi sa mai astepte inca o saptamana, posibil pana dupa reuniunea ministrilor europeni de externe din 18 februaire, a declarat sursa citata.

Occidentul face "presiuni ca declaratia de independenta sa aiba loc in februarie", a adaugat aceasta.

Statele Unite si o mare majoritate din tarile membre UE sprijina independenta Kosovo si incearca sa obtina o declaratie de independenta din partea majoritatii albaneze, dupa doi ani de negocieri cu Serbia, incheiate in decembrie printr-un esec.

UE se pregateste sa trimita circa 1.800 de politisti si juristi in Kosovo, intr-o misiune care o va inlocui pe cea a Natiunilor Unite. Liderii europeni sustin ca o parte din cele 27 de state comunitare se declara in favoarea amanarii independentei pana la sfarsitul lunii februarie sau inceputul lunii martie in cazul in care Tadici castiga alegerile din Serbia.