Premierul Giuseppe Conte si ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, s-au intalnit miercuri dimineata la Palatul Chigi unde au stabilit ca Italia trebuie sa impuna, impreuna cu celelalte state membre UE, impartirea fluxurilor migratorii cu solutii operationale comune. La intalnire, Conte l-ar fi informat pe Salvini despre rezultatele reuniunii pe tema imigratiei, care a avut loc marti, in vederea summit-ului de la Innsbruck: adica, faza de implementare ca urmare a concluziilor Consiliului European, potrivit Il Messaggero, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Astfel, cu intalnirea fata in fata dintre Conte si Salvini, a inceput o noua lunga zi de pasiune a guvernului pe tema imigratiei. Dupa certurile de marti dintre liderul Ligii si ministrul Infrastructurii, Danilo Toninelli, care detine responsabilitatea Pazei de Coasta, intalnirea cu premierul Conte a ajutat la evaluarea situatiei in vederea summit-ului de joi, de la Innsbruck si, mai ales, pentru a pune capat unui razboi intre Liga si M5S asupra problemei de primire a refugiatilor.

Cu premierul Conte, linia in privinta migrantilor este "absolut comuna: consolidarea ulterioara a sigurantei cetatenilor italieni, punand in centrul dezbaterii europene faptul ca nu putem fi lasati singuri cand este vorba despre fapte concrete", a declarat ministrul de Interne, Matteo Salvini, la plecarea de la intalnirea cu prim-ministrul, care a avut loc la Palatul Chigi, inainte de summit-ul ministrilor de interne de la Innsbruck.

"Voi propune la Innsbruck si alte initiative pentru a actiona pe alte fronturi si a scadea ulterior prezenta clandestinilor si imigrantilor in Italia. Sunt absolut optimist, guvernul gandeste si actioneaza cu o singura voce si un singur creier", a continuat Salvini, dupa care a precizat: "Gratie muncii depuse, de cand sunt ministru, sunt date bune asupra debarcarilor: 21.000 mai putini migranti fata de aceeasi perioada din anul trecut. Dar nu ma multumesc, vreau sa fac si mai bine".

"Am deja clar in minte ce sa cer si ce sa obtin. Sunt dispus sa vorbesc cu colegul german, cu colegul austriac, cu colegul francez, dar in interesul national exclusiv. Deci, obiectivul meu este sa intre in Italia cu o persoana mai putin fata de cele care trebuie sa iasa". "Obiectivul meu este o imigratie controlata si calificata, precum in celelalte tari din lume. Imigratia a la Renzi si a la Mare Nostrum pana la 600.000 de debarcari duce la centre de primire precum cel de la San Ferdinando, unde e jungla si ilegalitate. Acesta nu este Italia pe care o am in minte. Trebuie sa controlam imigratia si sa reducem numarul mortilor", a afirmat Salvini.

Iar despre nava Diciotti clarifica: "Daca pe acea nava sunt oameni care au amenintat si au agresat, nu vor ajunge la hotel, ci dupa gratii: deci, nu voi autoriza debarcarea pana cand nu voi avea garantia ca delincventii, pentru ca nu sunt refugiati, care au deturnat o nava cu violenta, sa ajunga pentru ceva timp dupa gratii si apoi sa fie retrimisi in tara lor". In privinta garantiilor cerute pentru autorizarea acostarii navei Diciotti, Salvini adauga ca se asteapta sa soseasca "de la cine trebuie sa le dea... ca nu este ministrul de interne".

Apoi, despre inchiderea porturilor, ministrul de Interne a adaugat: "Nu, porturile italiene sunt deschise navelor autoritatilor italiene, nu altora". Cu privire la propunerea lui Di Maio, adica deschiderea porturilor italiene pentru ONG-urile care respecta regulile, definind "de neconceput" optiunea inchiderii porturilor pentru navele italiene, a spus: "Sunt de acord, dar este de neconceput si faptul ca Italia continua sa se ocupe de costurile sociale si economice care ar trebui sa fie ale tuturor celor 27 de tari UE, acest lucru il voi mentiona azi la Innsbruck".