Cei 12 copii și antrenorul lor de fotbal captivi de două săptămâni într-o peșteră inundată din nordul Thailandei au fost salvați, au anunțat marți seara serviciile de salvare, citate de AFP.

Copiii blocati in pestera din ThailandaFoto: Captura video

"Cei 12 mistreți și antrenorul lor au fost salvați din peșteră", au anunțat comandourile marinei thailandeze, care conduc operațiunea, pe pagina lor de Facebook. Echipa de fotbal a copiilor se numea "Mistreții".

„Nu știm dacă este un miracol, știință sau altceva. Cei 13 sportivi au fost scoși afară din peșteră”, au anunțat reprezentanții Forțelor Navale.

Fiecare dintre copii a fost evacuat de cate doi scafandri profesioniști, pe un parcurs foarte dificil, cu lungi treceri pe sub apă.

Copiii au fost supuși unor examene radiologice și teste sanguine. Doi dintre ei, care prezentau semne de pneumonie, au primit antibiotice iar starea lor este "normală". Aceștia vor rămâne în continuare sub observație într-un spital, timp de o săptămână.

Timp de mai multe zile, echipele de salvare au amânat data lansării operațiunii, în încercarea de a reduce nivelul apei din peșteră.

După nouă zile fără contact cu exteriorul și neștiind dacă vor mai fi vreodată găsiți, copiii, blocați din 23 iunie, au fost găsiți în peșteră și au putut în sfârșit să mănânce și să se încălzească.

Băieții și antrenorul lor ajunseseră mai departe în peșteră decât credeau autoritățile. Scafandrii sperau să îi găsească pe o porțiune numită Plaja Pattaya, dar aceasta era inundată complet. Aceștia au fost găsiți la aproximativ patru kilometri distanță de ieșire. La acel moment, era discutată cea mai bună metodă de a-i scoate pe copii din peșteră. Salvatorii au ajuns la două opțiuni: să aștepte până nivelul apei din peșteră scade sau să îi învețe pe copii să folosească echipamentul scafandrilor.

Îngrijorați de posibilitatea ca peștera să se inunde și mai tare în urma ploilor torențiale, autoritățile au decis duminică începerea operațiunii de scoatere a copiilor la suprafață. Operațiunea de salvare a copiilor a durat trei zile, cu pauze pentru înlocuirea rezervelor de oxigen de pe traseu și mai multe verificări de siguranță.

De asemenea, aceasta a reprezentat un efort internațional, echipajul de salvare fiind alcătuit din experți din Marea Britanie, SUA, China, Australia, Japonia, Laos și Myanmar. Aproximativ 1.000 de persoane au fost implicate în operațiunea de salvare, printre care scafandri, personal militar și voluntari civili.

Elon Musk, fondatorul companiilor SpaceX și Tesla și-a oferit sâmbătă ajutorul pentru operațiunea de salvare. Acesta a trimis un mini-submarin pentru ușura munca salvatorilor, dar acesta nu a fost folosit. „Chiar dacă echipamentul trimis de Elon Musk este performant din punct de vedere tehnologic, nu se încadrează în planul nostru de salvare a copiilor din peșteră”, a declarat Narongsak Osotthanakorn, șeful operațiunii de salvare.

Operațiunea, deși reușită, s-a soldat cu moartea unui fost scafandru al Marinei din Thailanda. Ofițerul Saman Kunan, în vârstă de 38 de ani, a murit vineri, după ce a rămas fără oxigen în drum spre ieșirea din peșteră. Misiunea lui era să depoziteze rezerve de oxigen pe traseul inundat pe care urmau să îl parcurgă copiii.