Dacă nu este un embargou, nu mai durează mult oricum. O interzicere a permiselor de şedere din motive umanitare este noua decizie luată de ministrul italian de Interne, Matteo Salvini, dictată prefecţilor, comisiei pentru dreptul de azil şi preşedinţilor de la secţiile teritoriale pentru recunoaşterea protecţiei umanitare. Şi nu numai. Ministrul Salvini a anunţat că a mutat 42 de milioane de euro din fondul pentru repatrieri spre fondul de repatrieri voluntare, potrivit La Stampa, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În vizorul liderului Ligii au ajuns, în special, femeile însărcinate, copiii şi migranţii care se încredinţează bărcilor speranţei. Însă, el respinge acuzaţiile: "Eu spun 'nu' refugiaţilor falşi şi sosirii ambarcaţiunilor. În calitate de tată, afirmă că nu am nimic cu copiii şi cu femeile însărcinate". Restricţiile impuse de noua circulară a şefului de la Palatul Viminale iau naştere de la creşterea permiselor umanitare acordate faţă de cele pentru azil inerente condiţiei de refugiat.

Raportul este de 4 la 1: numai în ultimul an se înregistrează un procent de 28% din permise faţă de aproape 7% de statut de azil. "În prezent sunt discutate circa 136.000 de cereri de protecţie internaţională, un număr semnificativ şi cu tendinţă de creştere, dacă se ia în considerare că anul trecut au fost prezentate peste 130.000 de cereri de azil, cu mult superioare celor 119.000 de migranţi debarcaţi în Italia.

Consistenţa semnificativă a datelor necesită o acțiune organizatorică atentă, precum și o analiză prospectivă a evaluării globale a cererilor de azil", a scris Salvini în circulara semnată miercuri. Potrivit ministrului, "permisul de şedere din motive umanitare a fost acordat într-o gamă variată de situaţii legate între ele, cu titlu de exemplu, pentru starea de sănătate, pentru maternitate, vârsta fragedă (minori), pentru experienţele personale tragice şi chinurile înfruntate în călătoria spre Italia, pentru şederea prelungită în Libia, pentru a deveni un instrument plin de recompense pentru integrare".

Este nevoie urgentă de o schimbare: "Această practică a determinat acordarea unui permis de ședere unui număr mare de persoane care, chiar și pe baza legislației europene în materie de azil, nu aveau condițiile de protecție internațională la intrarea în Italia şi care, acum, rămân pe teritoriul ţării noastre cu dificultate de adaptare și cu probleme sociale consecvente care, în viața cotidiană, implică și motive de securitate".

În cursul anului 2017 s-a înregistrat o creştere a statutelor de refugiat recunoscute: 6.578 în 2017 (8,5% din total) faţă de 4.808 din 2016 (5% din total). În ceea ce priveşte protecţia umanitară, în 2017 a fost acordată pentru 18.951 de persoane (24,4% din cererile examinate). Cifre similare cu cele din anii anteriori. În 2016, au fost eliberate 18.979 (21% din total) de permise de şedere pentru protecţie umanitară.

Şi, în circulară, Salvini face categoric apel la cifre: "Referitor la aspectul central al rezultatelor activităţilor Comisiilor, datele din ultimii cinci ani evidenţiază că procentul recunoaşterii statutului de refugiat a fost egal cu 7%, cel al protecţiei subvenţiilor la 15% au fost, totodată, acordate permise de şedere din motive umanitare în măsura a 25%, crescută la 28% în anul în curs".