Aproximativ 89 de milioane de alegători sunt chemați la urne, duminică, la alegerile prezidențiale, legislative, federale și locale din Mexic, sondajele de opinie indicând victoria unui politician populist ce a promis să combată corupția, cartelurile de droguri și să-l pună la punct pe Donald Trump.

Andres Manuel Lopez ObradorFoto: Wikimedia Commons

Alegerile de duminică sunt cele mai ample din istoria Mexicului, cu peste 18.000 de funcții puse în joc.

Secţiile de vot se deschid la ora locală 8.00 (ora României, 16.00), urmând să se închidă la ora locală 18.00 (ora României, luni, 02.00), informează Bloomberg, citată de Mediafax.

Politicianul populist Andres Manuel Lopez Obrador, 64 de ani, fost primar al capitalei, Ciudad de Mexico, promite să "transforme" Mexicul, afirmând că va reduce inegalitatea, va combate corupția și va lupta împotriva cartelurilor de droguri.

Totodată, Lopez Obrador a declarat că "îl va pune la punct" pe președintele american Donald Trump, va renegocia dur Acordul nord-american de Comerț Liber (NAFTA) și va chema SUA să dea socoteală la ONU în cazul în care președintele Trump va construi zidul de la frontiera de sud a Statelor Unite.

Decenii de violențe între cartelurile de droguri, o creștere economică lentă și corupția endemică au erodat treptat credibilitatea clasei politice, lucru de care a profitat Lopez Obrador.

"Doar noi putem pune capăt corupției din Mexic", a declarat politicianul la un miting electoral.

Peste o sută de politicieni au fost ucişi în Mexic înainte de alegerile prezidenţiale, legislative, federale şi locale care au loc pe data de 1 iulie.

Experții sunt de părere că acest val de violențe reprezintă încercarea grupărilor de crimă organizată de a obține controlul asupra oficialilor locali aleși.