​​Italia amenință că își va folosi dreptul de veto în cazul oricărui acord UE privind migrația care nu oferă un ajutor concret pentru a face față lde imigranți. În ciuda sprijinului anunțat de Grecia, Franța și Spania, Italiei complică situația Angelei Merkel, care a primit un ultimatum din partea aliaților săi conservatori de a găsi o soluție pan-europeană în privința solicitanților de azil care ajung în Germania, după ce au fost înregistrați în altă țară, comentează Financial Times.

Giuseppe ConteFoto: Presidenza della Repubblica

Italia dorește o schimbare a normelor UE în materie de azil și un ajutor concret privind tratamentul imigranților veniți pe Mediterana. „De această dată nu ne vom mulțumi cu simple declarații”, a avertizat premierul italian Giuseppe Conte, invocând inclusiv varianta încheierii summitului care se desfășoară în aceste zile la Bruxelles fără un acord. Italia se opune politicii susținute de Berlin privind întoarcerea în Peninsulă a imigranților care au ajuns ilegal în țările din nordul UE.

Angela Merkel, care a declarat joi că problema migrației ar putea decide soarta UE, trebuie să facă față și partenerilor din coaliția guvernamentală care au cerut ca poliția de frontieră germană să poată întoarce refugiații care deja au aplicat pentru azil în alte țări UE.

Potrivit FT, cancelarul german are în plan până la 10 înțelegeri bilaterale cu țări europene pentru a face mai ușoară trimiterea înapoi a solicitanților de azil care s-au înregistrat în alte state.

În plus, Angela Merkel a afirmat că UE ar trebui să încheie, totodată, acorduri cu state partenere importante, precum Turcia şi ţări din Africa de Nord.Statele care preiau numeroşi refugiaţi au nevoie de ajutor, a adăugat ea, însă „refugiaţii şi migranţii nu ar trebui să poată alege liber ţara unde trec prin procesul de azil”, referindu-se la aşa-numita migraţie secundară, prin care solicitanţii de azil deja înregistraţi într-o ţară UE încearcă să se înregistreze din nou într-un alt stat din blocul comunitar.

„Sunt foarte mulți care au sosit în diferite țări și apoi au plecat spre Germania”, a spus și premierul luxemburghez, Xavier Bettel, într-o declarație de susținere a lui Merkel.

La rândul său, premierul Spaniei, Pedro Sanchez, a subliniat că liderii UE ar trebui să arate solidaritate cu Germania care trece acum printr-o criză politică.

Înaintea summit-ului, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a avertizat că diviziunea în cadrul UE pe tema migrației alimentează mișcările populiste și xenofobe.

„Dezbaterea cu privire la migranţi se inflamează tot mai mult, iar acesta va fi punctul principal al ordinii de zi. O condiţie prealabilă unei politici reale a UE în domeniul migraţiei este ca europenii să decidă efectiv cine intră pe teritoriul european. Neatingerea acestui obiectiv ar fi, în fapt, o manifestare a slăbiciunii noastre şi, mai ales, ar putea da impresia că Europa nu are frontiere externe”, a arătat el într-o scrisoare adresată liderilor celor 28. , subliniază el.