Talibanii au justificat marți moartea civililor în cursul Jihadului (razboi sfânt) și au respins o fatwa a liderilor religioși afgani împotriva terorismului, pe care o consideră fără legătură cu legea islamică, scrie AFP.

Talibani (foto arhiva)Foto: Captura YouTube

"Facem tot posibilul pentru a evita victime civile", afirmă insurgenții, într-un lung comunicat, reamintind că au pus în practică un număr de urgență pentru a denunța abuzurile și pentru a-i pedepsi pe cei vinovați.

"Dar există și efectele unui război și, uneori, sunt victime civile. (...) Dar niciodată erudiții religioși nu au respins legitimitatea Jihadului din cauza victimelor civile neintenționate", spun talibanii.

Este vorba de prima reacție a talibanilor față de decretul religios promulgat la începutul lui iunie de consiliul ulemalelor, cei mai înalți lideri religioși reuniți la Kabul, în care se afirmă că "războaiele în curs în Afganistan nu au niciun fundament religios".

Declarația vine la o săptămână după expirarea unui scurt armistițiu cu forțele afgane cu ocazia Aid-El-Fitr, care marchează sfârșitul ramazanului.

"Această fatwa este fără obiect în raport cu Sharia (legea islamică) și nu conține niciun argument susceptibil să delegitimeze validitatea Jihadului", argumentează talibanii.

"Ea evocă în termeni generali valori morale și denunță victimele civile ale luptelor pentru care face responsabili mujahedinii, dar Jihadul nostru nu are ca obiectiv uciderea inocenților".

Fatwa a fost publicată în direct la televiziune în 6 iunie.

La mai puțin de o oră, reuniunea ulemalelor veniți din toate provinciile țării a fost vizată de un atentat sinucigaș al grupării Stat Islamic, soldat cu cel puțin șapte morți și circa 20 de răniți.