Senatul SUA a aprobat cu 85 de voturi pentru şi 10 împotrivă, un proiect de lege care prevede alocarea pentru anul fiscal 2019 a 716 miliarde de dolari pentru Pentagon. În proiect se regăseşte un capitol care susţine necesitatea blocării vânzării către Turcia a avioanelor de luptă F-35, a sistemelor de apărare aeriană Patriot, a elicopterelor de transport greu Chinook, a elicopterelor AH-1 Cobra, a elicopterelor H-60 Black Hawk şi a avioanelor F-16, potrivit Hurriyet, citata de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

În capitolul privind Turcia se arată că "Achiziţia de către Ankara a sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400 a sporit tensiunea între cele două ţări" şi că "Preotul american Andrew Brunson trebuie eliberat" (Andrew Brunson este un pastor evanghelist american de la Biserica Învierii din Izmir, arestat de autorităţile din Turcia pe motiv că ar fi fost membru al reţelei conduse de Fethullah Gulen şi că ar fi fost implicat în tentativa de puci din vara lui 2016 - n.r.).

În documentul aprobat de Senat se arată că achiziţia de către Ankara a sistemelor ruseşti de apărare aeriană S-400 ar putea afecta dezvoltarea sistemelor comune de apărare Turcia-SUA şi interoperabilitatea NATO.

Din acest motiv, proiectul de lege include un capitol în care se susţine necesitatea blocării vânzării către Turcia a avioanelor de luptă F-35, a sistemelor de apărare aeriană Patriot, a elicopterelor de transport greu Chinook, a elicopterelor AH-1 Cobra, a elicopterelor H-60 Black Hawk şi a avioanelor F-16. S-a solicitat comitetelor specializate ale Congresului să prezinte, în decurs de 60 de zile de la legiferarea acestui proiect, un raport cuprinzător privind relaţiile dintre Turcia şi SUA.

Până la finalizarea raportului, s-a solicitat suspendarea livrării de către Pentagon Turciei oricărui tip de armament. Şi în proiectul de buget aprobat la sfârşitul lunii mai în Camera Reprezentanţilor, a fost inclus un capitol privind Turcia, cu accent pe sistemele de apărare aeriană S-400 şi pe avioanele de luptă F-35.

Ministrul de externe, Mevlüt Çavuşoğlu, care a reacţionat foarte dur faţă de pasul pe care Senatul SUA l-a făcut pentru suspendarea vânzării de arme către Turcia: "În conformitate cu care legi ne impuneţi sancţiuni? Pe 21 va avea loc ceremonia. Nu se poate ''eu am vrut şi am anulat'' sau "Vreau să scot Turcia''.

La rândul său, premierul Yıldırım a declarat: "Aceste iniţiative sunt contrare spiritului parteneriatului strategic", potrivit Milliyet.