Cancelarul german Angela Merkel, într-o poziție politică delicată, și președintele francez Emmanuel Macron se întâlnesc marți, în plină criză migratorie, în încercarea de a ajunge la o poziție comună pentru reforma unei Europe amenințate de "descompunere", scrie AFP.

Emmanuel Macron si Angela MerkelFoto: Agerpres/Xinhua

"Europa este într-un proces de descompunere", a avertizat Bruno Le Maire, ministrul francez al Finanțelor, înaintea unui consiliul de miniștri franco german la Meseberg, la nord de Berlin.

Într-o Europă post-Brexit divizată, prinsă între protecționismul Statelor Unite conduse de Donald Trump și ambițiile Chinei, Le Maire consideră "indispensabilă propunerea unui nou proiect european" asupra imigrației sau chestiunilor economice și financiare, după cum a declarat acesta, la BFM TV.

În condițiile în care o nouă criză migratorie amenință continentul, devine mai evident ca niciodată ca "Franța și Germania să fie motorul pentru găsirea soluțiilor concrete", crede și secretarul francez de stat pentru Afaceri externe Jean-Baptiste Lemoyne.

Liderii celor mai mari țări din UE urmează să susțină o conferință de presă în jurul orei 14,00 GMT, înainte de a se întâlni în cursul serii cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Cel mai așteptat subiect este chestiunea arzătoare a primirii migranților, care pune la încercare atât Europa, cât și coaliția guvernamentală a cencelarului.

"Doar dacă Germania și Franța cad de acord asupra chestiunii migrației și afirmă acest lucru cu tărie la Meseberg vom putea evita ca summitul UE de la sfârșitul lunii să fie ceea ce toată lumea se teme în prezent: un eșec anunțat", avertiza marți cotidianul german Die Welt.

Italia, în prima linie a fluxului de solicitanți de azil, a declanșat o nouă criză în UE după ce a refuzat primirea unei nave încărcate cu migranți veniți din Africa. Aceștia au debarcat duminică în Spania, după o săptămână de odisee.

Pentru Angela Merkel și Emmanuel Macron: chestiunea migrației trebuie să fie europeană, în condițiile în care alte state, precum Polonia și Ungaria, refuză să își deschidă granițele.

Cancelarul, care conduce Germania de aproape 13 ani, are nevoie disperată de un avans.

Aceasta după ce ministrul său de Interne Horst Seehofer, reprezentantul aripii de dreapta a coliției guvernamentale, i-a acordat două săptămâni pentru a reduce fluxul migratoriu la nivel european, amenințând, în caz contrar, cu închiderea granițelor pentru solicitanții de azil care vin din alte țări europene. Acest lucru poate duce la căderea guvernului.