Președintele Rusiei, Vladimir Putin, și premierul Bulgariei, Boiko Borisov, au anunțat miercuri dorința de întărire a cooperării energetice dintre cele două țări, scrie AFP.

Borisov si PutinFoto: kremlin.ru

"Rusia este un furnizor fiabil de hidrocarburi către Bulgaria. Asigurăm 100% nevoile bulgare de gaz natural", a declarat Putin, într-o conferință de presă, la finalul discuțiilor pe care le-a avut cu Borisov la Kremlin.

"Fluxuri de tranzit de hidrocarburi rusești trec prin teritoriul bulgar către alte țări din Europa de Sud-Est și este posibil să întărim cooperarea în acest domeniu crucial", a susținut acesta.

Moscova și Sofia ar putea astfel "să aducă o contribuție și mai importantă la securitatea energetică europeană", a adăugat el.

Putin și-a exprimat regretul pentru abandonarea gazoductului South Stream, a cărui funcționare "ar fi fost foarte avantajoasă pentru Bulgaria" și care a provocat gigantului rus Gazprom "pierderi de circa 800 de milioane de euro".

Acest gazoduct ar fi trebuit să lege Rusia de Bulgaria prin Marea Neagră, ocolind Ucraina, pentru a continua apoi spre Grecia și Italia, Serbia, Ungaria, Slovenia și Austria. Dar pregătirile în vederea construirii pe teritoriul bulgar au fost suspendate de Sofia în 2014, la presiunea Bruxellesului și a Washingtonului.

Vizita lui Borisov la Moscova vine la zece zile după cea a președintelui bulgar Rumen Radev, care a fost primit de Putin în 22 mai la Soci.

Boiko Borisov a anunțat că a fost informat de Putin că Moscova și Ankara "nu sunt împotriva" prelungirii către Bulgaria a gazoductului TurkStream care vizează să facă din Turcia o țară de tranzit spre Uniunea Europeană, tot prin ocolirea Ucrainei.