Armata israeliană a efectuat marți o serie de lovituri aeriene în Fâșia Gaza, ca represalii la tirurile de mortiere provenite din enclava palestiniană, într-un nou acces de tensiuni după săptămâni de ciocniri sângeroase, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

În același moment, o flotilă de zeci de mici ambarcațiuni din Gaza se îndreptau spre largul Mediteranei, pentru a denunța blocada maritimă impusă enclavei. Acestea s-au apropiat de limita de 9 mile nautice (16 kilometri) unde erau așteptate de navele israeliene pentru a impune respectarea blocadei.

Intențiile participanților la această operațiune maritimă, proclamată pașnică, nu sunt clare. O tentativă de a forța blocada ar amenința cu o turnură extrem de violentă.

În cursul dimineții, 28 de obuze, potrivit armatei israeliene, au fost lansate din Fâșia Gaza spre Israel.

Aceste tiruri nu au fost revendicate de nicio grupare armată din enclava condusă de mișcarea islamistă Hamas. Este cel mai mare atac de acest gen de la războiul din 2014 care a opus în Fâșia Gaza armata israeliană și Hamas.

Majoritatea proiectilelor palestiniene au fost interceptate de dispozitivul anti-aerian israelian denumit „Domul de fier”. Premierul Benjamin Netanyahu a promis o ripostă viguroasă.

Surse palestiniene au precizat că cel puțin o poziție Hamas și patru care aparțin unei grupări aliate, Jihadul Islamic, au fost vizate, aparent fără victime.

Fâșia Gaza este din nou pradă unui acces de tensiuni sângeroase din 30 martie, debutul unei mobilizări denumite "marele marș de revenire" și care a generat confruntări de-a lungul graniței dintre Gaza și Israel.

Cel puțin 121 de palestinieni au murit în urma tirurilor israeliene, de la această dată.

Israelul acuză Hamasul că se folosește de această mobilizare pentru a-și acoperi tentativele de atacuri.

Israelul, Hamasul și aliații săi au derulat trei războaie din 2008. Din 2014 are loc un armistițiu tensionat.

Comitetul aflat la originea "marșului de revenire" a organizat marți plecarea mai multor ambarcațiuni din portul din Gaza.