Achiziționarea unei case cu o piscină, pentru mai mult de 600.000 de euro, a provocat sarcasmul rivalilor săi și indignarea unor militanți ai partidului radical de stânga. Conducătorul stângii radicale spaniole, Pablo Iglesias, poate să sară în piscina sa fără remușcări. Activiștii partidului pe care-l conduce, Podemos, i-au oferit sprijinul lor majoritar, după polemica provocată de achiziționarea vilei sale, pentru mai mult de 600.000 de euro, în Galapagar, la 40 de kilometri de Madrid. La întrebarea "Doriți ca Pablo Iglesias și Irene Montero [partenera sa, purtătorul de cuvânt al partidului] să continue să conducă Podemos?", 68% dintre membrii consultați între marți, 22, și duminică, 27 mai au răspuns "da", potrivit rezultatelor anunțate duminică. Rezultatul este totuși dezamăgitor. În 2017, Pablo Iglesias a fost reales secretar general cu 89% din voturi, potrivit Le Monde, citat de Rador.

Pablo IglesiasFoto: Captura YouTube

"Obligația mea este să rămân în fruntea Podemos și să-i reprezint cu demnitate atât pe cei 70% care mă susțin, cât și pe cei 30% care doresc un alt secretar general. Îmi asum sarcina cu mai mult entuziasm și maturitate ca oricând", a spus Iglesias pe Facebook, salutând în același timp participarea record. În ultimele două săptămâni, imaginile vilei cu piscină pe care cuplul a cumpărat-o graţie unui credit pe treizeci de ani au provocat comentarii ironice ale partidelor de dreapta și de stânga.

Acestea au fost încântate să-i reamintească dlui Iglesias criticile sale la adresa "castei" politice, care trăiește în "vile din subdiviziuni" și nu "merge cu transportul în comun" sau achiziționează "un penthouse de 600.000 de euro", atunci când îşi revendica alegerea de a locui în cartierul popular Vallecas din Madrid sau faptul că îşi cumpără hainele de la supermarket. Aceste fotografii au provocat şi indignarea activiștilor din Podemos, mai ales din sânul mișcării anti-capitaliste, încarnată de primarul din Cadiz, care l-a avertizat pe Pablo Iglesias că "oamenii sunt dispuși să ne ierte aproape totul, dar nu şi că îi păcălim".

Și plebiscitul a agravat furia acestor critici interne. "Pablo Iglesias a vrut să facă întregul partid responsabil de greșeala sa", a declarat Billy Rodriguez, 74 de ani, joi (24 mai) la Madrid, în paralel cu o întâlnire publică cu deputații europeni din Podemos. Această consultare este un alt pas în hiper-conducerea pe care o exercită". "Iglesias a făcut o greșeală strategică gravă: transformarea socială implică și etică.

Nu aspirăm ca unii să aibă o casă de 600.000 de euro, iar alţii una de 150.000", a rezumat Sergi Camarasa, în vârstă de 45 de ani, angajat al unei societăți de asigurări, care a perceput plebiscitul ca pe un șantaj. "O persoană care își petrece weekendul în grădina sa de la marginea piscinei nu-și va face griji dacă mie mi-a fost tăiată energia electrică: această persoană nu mă mai reprezintă", a spus Guillermo Barcenas, un lăcătuș în vârstă de 49 de ani, în timp ce Nuria Rueda, un pictor de 48 de ani, a apărat un vot de "încredere".

Podemos se află pe locul patru în sondaje, cu mult în urma partidului centrist Ciudadanos.