Fostul spion rus Sergei Skripal a participat la întâlniri cu serviciile secrete europene în ultimii ani, scrie ziarul The Guardian, citat de News.ro. Potrivit sursei citate, Skripal a fost profesor conferenţiar în Europa şi SUA în ultimii 10 ani, ţinând cursuri la universităţi şi academii militare precum şi în faţa altor grupuri interesate de servicii secrete.

Serghei SkripalFoto: Captura YouTube

Conform revistei cehe Respekt, Skripal a vizitat Praga în 2012 şi a participat la discuţii cu serviciile secrete din Cehia. El a oferit informaţii privind metodele de spionaj ale Kremlinului. Ulterior, membri ai serviciilor secrete cehe s-au întâlnit cu Skripal în Marea Britanie cel puţin o dată, susţine Respekt.

Skripal a oferit informaţii mai multor agenţii secrete din Europa după ce s-a mutat în Marea Britanie.

Conform rapoartelor, MI6, serviciul secret britanic, ar fi aprobat şi a ajutat la organizarea acestor călătorii. În iunie 2016, Skripal a călătorit în Estonia unde s-a întâlnit cu mai mulţi ofiţeri ai agenţiilor secrete, conform New York Times.

Skripal a început să spioneze pentru MI6 în 1995 şi a lucrat ca agent dublu în Spania. CNI, serviciul secret din Spania, a refuzat să precizeze dacă Skripal a colaborat în ultimii ani cu Madridul, susţinând că întrebarea reprezintă "o linie roşie pe care nu putem să o trecem".

Guvernul rus şi ambasada Rusiei de la Londra au negat cu vehemenţă aceste informaţii. Ei au făcut referire la faptul că Skripal a fost trimis la închisoare pentru că a spionat pentru britanici şi apoi graţiat. El a fost trimis în Marea Britanie în cadrul unui schimb de spioni în 2010.