Președintele turc și-a dezvăluit profesiunea de credință pentru alegerile parlamentare prezidențiale și anticipate din 24 iunie. Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a promis duminică (6 mai) să lanseze noi operațiuni militare și să ridice Turcia la rangul de "putere globală", dezvăluindu-şi profesiunea de credință pentru alegerile prezidențiale și legislative din 24 iunie, potrivit Rador, care citează Le Monde.

HotNews.roFoto: Hotnews

De la lupta împotriva terorismului până la economie, trecând prin relațiile cu Europa, timp de o oră și un sfert, dl. Erdogan şi-a expus ambițiile în faţa câtorva mii de susținători adunați în la Istanbul, pământul primelor sale cuceriri electorale.

Aceste alegeri anticipate sunt cruciale pentru că vor marca intrarea în vigoare a majorității măsurilor de consolidare a competențelor șefului statului, adoptate ca parte a revizuirii constituționale în 2017. Pentru a avea toate şansele de partea lui, dl Erdogan a devansat pe 24 iunie acest dublu scrutin programat iniţial pentru noiembrie 2019, mai ales, susţin analiștii, pentru a beneficia de sentimentul naționalist alimentat de ofensiva Ankarei din Siria.

"Pentru a curăţa granițele de grupurile teroriste, Turcia va lansa noi operațiuni", a declarat dl. Erdogan duminică, referindu-se la două campanii militare turcești în Siria. În luna ianuarie, Turcia a lansat o ofensivă în nord-vestul Siriei, numită "Ramura de măslin" împotriva miliției kurde din Unitățile de Protecție a Populației (YPG), considerată de Ankara o organizație teroristă, dar susținută de Washington în lupta sa împotriva organizației Stat Islamic (ISIS). Înainte de această operațiune, din august 2016 până în martie 2017, Turcia a efectuat un prim atac în nordul Siriei împotriva ISIS și a YPG, numit "Scutul Eufratului".

Alegerea președintelui turc de a-şi organiza primul miting de campanie electorală în fosta capitală imperială Istanbul și nu la Ankara, centrul politic și administrativ al țării, este simbolică pentru această nostalgie pentru trecutul glorios al Imperiului Otoman. "Jur că (...) Turcia își va ocupa locul pe scena internațională ca o putere globală", a lansat dl.Erdogan, care și-a început discursul cu referire la sultani. Istanbulul a fost, de asemenea, scena primelor succese electorale ale lui Erdogan. El a fost ales primar al celui mai mare oraș din Turcia în 1994, o funcție care i-a servit ca o rampă de lansare pentru a se impune apoi pe scena politică națională.

Capitala economică a țării a devenit, de asemenea, o vitrină pentru proiectele majore de infrastructură implementate de Partidul Justiție și Dezvoltare (AKP) de când a ajuns la putere, în 2002. Aceste proiecte au transformat profund Turcia și au fost în centrul succeselor electorale al d-lui Erdogan. Dar economia turcă arată acum semne de supraîncălzire, cu o inflație de două cifre și o monedă care se erodează. Dl.Erdogan a dorit să fie liniștitor duminică promițând să reducă ratele dobânzilor, să mențină costul în creștere al vieții și să reducă deficitul de cont curent care continuă să se adâncească.

Șeful statului turc, care critică în mod regulat şi cu violenţă Occidentul, și-a reţinut de această dată loviturile și chiar a susținut că Ankara "nu și-a abandonat niciodată" obiectivul de a deveni membru al Uniunii Europene, deși procesul de aderare este înghețat. De fapt, campania lui Erdogan a început de câteva săptămâni, șeful statului și familia sa înmulțindu-şi discursurile, adesea mai multe pe zi, difuzate în direct în totalitate de canalele de televiziune. La polul opus, opoziția încearcă să se organizeze pentru a-l bloca pe preşedintele turc, dar denunță condiții de campanie inechitabile.

Muharrem Ince, principalul candidat al partidului de opoziție Partidul Popular Republican (CHP, kemalist), a denunțat duminică slaba acoperire mediatică a primului său miting de campanie electorală, care nu a fost difuzat de niciunul dintre principalele canale TV. "Dacă embargoul mediatic împotriva opoziției- pe care îl impune palatul [prezidențial] -continuă, atunci ne vom face mintingurile în fața sediului canalelor de televiziune", a avertizat dl.Ince, duminică, pe Twitter.