Unui copil palestinian de 12 ani, a cărui imagine a fost intens distribuită pe rețelele sociale, i-a fost amputat un picior, după ce a fost rănit de gloante trase de soldați israelieni în cadrul amplei mișcări de contestare din Fația Gaza, anunță AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Abdel Rahman Nawfal a fost impușcat în piciorul stâng în 17 aprilie, în timpul mișcării de protest "marșul de revenir". Imagina copilului strigând de durere a fost intens distribuită pe rețelele sociale palestiniene și arabe, pentru a acuza Israelul de folosirea excesivă a forței, inclusiv în fața minorilor.

Israelul, care a impus de peste zece ani o blocadă strictă Fâșiei Gaza, a autorizat transferarea lui Abdel Rahmane Nawfal în Cisiordania ocupată, în condițiile în care spitalele din Gaza suferă de sărăcie și penurie de medicamente și doctori.

Dar medicii nu au mai putut să îi salveze piciorul.

"Prietenii mei au mers să arunce cu pietre în soldații din tabara (de refugiați) de la al-Bureij. I-am însoțit și am început să arunc cu pietre. Și apoi, foarte rapid, am fost rănit", a povestit el, pe patul de spital din Ramallah.

Zeci de mii de palestinieni din Fâșia Gaza, teritoriu aflat între Israel, Egipt și Mediterana, se adună începând cu 30 martie în apropiere de graniță pentru a revendica dreptul de a reveni pe teritoriile din care au fost alungați sau au fugit după crearea statului Israel, în 1948.

Mișcarea, prevăzută să dureze până la jumătatea lui mai, denunță și blocada impusă pentru a ține sub control mișcarea islamistă Hamas, care conduce acest teritoriu și împotriva căreia Israelul a dus trei războaie din 2008.

40 de palestinieni au fost ucisi de armata israeliană din 30 martie, marea majoritate de tiruri ale soldaților aflați în bariera de securitate dintre Israel și Gaza. Alte câteva sute au fost împușcați, majoritatea în picioare.

Vineri, un adolescent de 15 ani a fost împușcat mortal în cap. Și aceste imagini au devenit virale pe rețelele sociale.

Armata israeliană spune că nu trage decât în caz de necesitate și acuză Hamasul că folosește civili pe post de "scuturi umane".