În Bulgaria, cele mai bune rezultate economice legate de creştere abia urmează, în timp ce majoritatea economiilor din Europa Centrală şi de Est au atins deja punctul culminant şi urmează să treacă la o uşoară încetinire. O asemenea prognoză optimistă pentru economia bulgară a prezentat miercuri echipa economică a UniCredit BulBank., potrivit Rador, care citează Mediapool.

Potrivit experţilor celei mai mari bănci din Bulgaria, creşterea PIB va atinge punctul culminant anul acesta, la un nivel de circa 4,4%. Astfel, creşterea medie a economiei bulgare pentru perioada 2015-2019 ar fi a doua cea mai puternică în regiune, după cea din România.

După ce a atins o creştere de 3,9% în anul 2016, anul trecut economia bulgară şi-a încetinit uşor ritmul la 3,6%, în pofida previziunilor oficiale pentru o creştere de circa 4%. Comparativ vorbind, România a înregistrat o creştere de 4,8% în anul 2016 şi a ajuns la un nivel record de 6,7% anul trecut, aşteptându-se ca creşterea să înceapă să încetinească şi să ajungă la 4,5% în anul 2018.

Economia bulgară nu se supraîncălzeşte

"Bulgaria este printre cele mai bune exemple în Europa Centală şi de Est", a spus economistul şef al Unicredit pentru Europa Centrală şi de Est, Dan Bucşa. El a explicat că, deşi creşterea economiei este peste potenţial, nu se aşteaptă o supraîncălzire nici anul acesta, nici anul viitor. "Noi apreciem dacă o creştere este durabilă, văzând dacă subminează economiile populaţiei. Vedem că situaţia Bulgariei nu este de aşa natură şi economiile îşi păstrează nivelulrile înalte de-a lungul anilor", a spus Bucşa. Prin asta poziţia sa se diferenţiază de cea a ministrului bulgar de finanţe, Vladislav Goranov, care, în toamna anului 2017, a admis că economia bulgară se îndreaptă către o supraîncălzire de 1-2 ani.

Pincipalul motor este consumul

Potrivit analizei UniCredit, se aşteaptă ca consumul să continue să fie un motor principal al creşterii, crescând cu 4,6% şi 4,5%, respectiv în 2018 şi 2019, ceea ce este puţin sub rezultatul de 4,8% raportat în anul 2017. Factorii care pun în mişcare creşterea consumului nu se schimbă însă. Experţii se aşteptă la o creştere a consumului, finanţată de împrumuturi, precum şi la o viitoare îmbunătăţirea a aşteptărilor. Creditele pentru locuinţe, de exemplu, se aşteaptă să crească cu sume cuprinse între 5% şi 10%.

Creşterea salariilor va rămâne semnificativă

Având în vedere că economia se apropie de ocuparea integrală a locurilor de muncă, prognoza UniCredit este că crearea de noi locuri de muncă va încetini la puţin peste 30.000 în anul 2018, precum şi noi 20.000 în anul 2019. "Aceasta este o realizare imensă pentru o economie în care numărul persoanelor apte de muncă scade cu circa 60.000 pe an", a spus economistul principal al UniCredit BulBank, Cristofor Pavlov.

Datele arată că încă există posibilităţi de creştere a gradului de ocupare a locurilor de muncă, pentru că activitatea economică în Bulgaria continuă să fie mai scăzută decât cea dintr-o serie de state din Europa Centrală şi de Est - de exemplu Bulgaria este cu cea mai ridicată pondere în rândul statelor din regiune cu tineri care nu lucrează şi nu învaţă. Între timp, insuficienţa de locuri de muncă creşte şi un număr tot mai mare de manageri spun că acest lucru se transformă în cea mai mare provocare pentru planurile lor de creştere a propriilor companii. Totuşi, ponderea managerilor care raportează o insuficienţă a resurselor de muncă este mai mică în Bulgaria faţă de alte economii din Europa Centrală şi de Est, reiese din analiza UniCredit.

Salariile în câteva sectoare orientate către export - cum ar fi turismul, sectorul IT, transprtul şi depozitarea vor creşte într-un ritm mai scăzut decât nivelul mediu, ceea ce ar susţine competitivitatea la export. În alte domenii, însă, salariile cresc într-un ritm care-l devansează pe cel mediu (de exemplu, activităţi profesionale, precum şi administrative şi de ajutor), arată prognozele lui Dan Bucşa şi Pavlov. "Totuşi, e clar că majorările de două cifre ale salariilor nu sunt durabile pe termen lung şi companiile din aceste sectoare se pot dovedi sub presiune dacă aceste tendinţe se menţin prea mult", a spus expertul. (...)