Șeful statului major al armatei ruse, Valeri Gherasimov, și comandantul forțelor NATO în Europa, Curtis Scaparrotti, s-au pronunțat pentru menținerea contactelor bilaterale, într-o rară întâlnire care a avut loc joi, la Baku, în Azerbaidjan, scrie AFP.

Curtis ScaparrottiFoto: NATO

Cei doi au Les "evocat activitatea militară a NATP și a Rusiei în Europa, măsurile destinate întăririi încrederii și evitării incidentelor", a precizat ministerul rus al Apărării, într-un comunicat.

Discuțiile au vizat și "situația din Sirian, subliniind importanța unei cooperări în lupta împotriva terorismului internațional", potrivit sursei citate.

"Întâlnirea arată un interes reciproc clar pentru menținerea liniilor de contact militar, în conformitate cu politica NATO de dialog și transparență", a precizat Alianța, tot într-un comunicat.

Generalul Valeri Gherasimov s-a întânit tot la Baku, în 2016, cu șeful statului major american, Joe Dunford.

SUA și Rusia dispun deja de o linie de comunicare militară asupra operațiunilor aeriene din Siria, pentru a evita orice incident între avioanele celor două țări.

După anexarea de către Rusia a Crimeii, în 2014, și criza ucraineană, Washingtonul a suprimat orice cooperare militară cu Rusia, cum ar fi exerciții comune și vizite ale navelor americane în porturile rusești.

Tensiunile au crescut și mai mult după lansarea, săptămâna trecută, a unor lovituri împotriva regimului din Damasc de către Statele Unite, Franța și Marea Britanie, denunțate de Moscova drept o "agresiune" față de aliatul său.