Un discurs frumos, vizionar, plin de elan și energie. Cu privire la chestiuni de fond, toți partenerii marii coaliții aflate la putere în Berlin sunt de acord cu pledoaria președintelui francez din fața Parlamentului European de la Strasbourg. Conservatorii și social-democrații aderă, cuvânt cu cuvânt, la omagiul adus democrației europene, această "comoară" care a constituit timp de 70 de ani un model democratic unic în lume.

Emmanuel Macron si Angela MerkelFoto: Colaj foto

Dar entuziasmul se oprește brusc atunci când președintele francez propune în mod concret crearea unui buget al zonei euro și a unui post de ministru al Finanțelor europene. Pentru mulți germani, aceste reforme ambițioase merg prea departe, ele comportă prea multe riscuri. Ei se tem că, în cele din urmă, contribuabilul german va trebui să plătească pentru viziunile nobile ale lui Emmanuel Macron. Rezistența este deosebit de puternică în rândul CDU, partidul Angelei Merkel și al CSU, sora ei bavareză foarte conservatoare urmată îndeaproape de AfD, partidul populist de extremă dreapta anti-european, potrivit Rador, care citează Le Point.

Luni, în ajunul discursului lui Emmanuel Macron de la Strasbourg, parlamentarii conservatori au temporizat deschis proiectele macroniene și au îndemnat-o pe Angela Merkel să fie precaută. Ei reamintesc că nu trebuie "să ceri prea mult Uniunii Europene. Buni europeni nu sunt cei care solicită în mod constant noi competențe pentru UE". Un mesaj adresat indirect lui Emmanuel Macron, tânărul președinte francez căruia ei ar dori să-i mai domolească ardoarea. Și în SPD este necesară precauție.

Imediat după alegerea sa, noul ministru social-democrat, Olaf Scholz, a avut grijă să reamintească că Germania nu are intenția de a renunța la echilibrul bugetar și la politica de austeritate a predecesorului său, Wolfgang Schäuble. Împotmolită de șase luni în interminabile negoocieri de coaliție, Angela Merkel este în fine la conducerea unei mari coaliții CDU/CSU-SPD cu care va trebui să negocieze politica europeană.

Dacă alegerea lui Emmanuel Macron a declanșat un mare val de entuziasm colectiv în Germania, dacă discursul său la Sorbona pronunțat la două zile după alegerile germane din septembrie anul trecut a adus un suflu nou, germanii sunt astăzi mai sceptici. Dinamica creată de sosirea lui Emmanuel Macron în Franța pare să se fi diminuat. "Uniunea de transfer", "comunitatea de datorii" și "conducta" prin care euro-contribuabilul german va iriga economiile țărilor din sudul Europei ... sunt tot atâtea sperietori care îi fac să tremure pe germani.

Guvernul german îşi va uita angajamentul european? Andrea Nahles, figură de marcă a SPD, consideră potrivit să reamintească astăzi că acel contract de coaliție care servește drept foaie de parcurs noului guvern pentru următorii patru ani poartă titlul "Un nou început pentru Europa". Verzii chiar le reproşează Angelei Merkel și lui Olaf Scholz că l-au abandonat pe Macron și proiectul său european.

Toată lumea din Berlin știe că Emmanuel Macron este un om grăbit. Alegerile europene din mai 2019 se apropie cu paşi mari. Deci nici nu se pune problema pentru el să piardă mai mult timp. După Strasbourg, joi, el o va vizita pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei. Dinamica de la Berlin este destul de diferită: cu mare dificultate, Angela Merkel a reuşit să-şi constituie echipa de guvernare. Ea nu are niciun interes să slăbească această alianță între conservatori și social-democrați, împingând lucrurile către un subiect atât de sensibil cum este reforma zonei euro. Angela Merkel va trebui să fie atentă. Majoritatea de care ea dispune în Bundestag este slabă şi nu-și poate permite să piardă voturile deputaţilor conservatori...

Citeste și: