Bloomberg: Salariile devin prea mari în atelierul Europei de Est

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 5 aprilie 2018, 2:03 Actualitate | Internaţional


Muncitori calificati
Foto: Agerpres
Când frații Baumruk au început să facă piese simple de mașinării în garajul lor, după prăbușirea regimului comunist din Cehoslovacia, ei se puteau baza pe un ingredient crucial: mâna de lucru ieftină. Angajații lor erau dispuși să facă muncă manuală pentru o fracțiune din salariile germanilor care o practicau peste graniță. Aproape trei decenii mai târziu, compania cu același nume nu mai este de recunoscut, potrivit unei analize Bloomberg, citata de Rador.

Halele fabricii de lângă Plzen sunt înzestrate cu mașinării ultramoderne din Japonia care presează plăci metalice și taie țevi pentru producători de echipamente precum Deere & Co. Și ele sunt operate de ingineri cu înaltă calificare - care au salarii peste media națională. „Pe vremuri oamenii erau ieftini și nu ne permiteam să cumpărăm mașinile”, a declarat Martin Baumruk, unul dintre fiii fondatorilor.

El conduce compania, care are vânzări anuale de vreo 10 milioane de euro. „Acum persoana potrivită este mai valoroasă pentru noi decât echipamentul costisitor.” Afacerea lui Baumruk ilustrează o nouă realitate care transformă fostele economii socialiste ale Europei de Est. De la Varșovia până la Riga, guvernele încep să se izbească de limitele unui model economic care i-a ademenit pe investitorii străini occidentali de aproape trei decenii, bazat pe forța de muncă mai puțin calificată și prost plătită.

Cu salariile în creștere și șomajul din țările mari în jur de 4%, politicienii realizează acum că trebuie să investească mai mult în educație și cercetare. „Trebuie să ne concentrăm pe produse care aduc o mai mare valoare adăugată”, a declarat Radomir Jac, economist șef la firma Assicurazioni Generali SpA din Praga. „A construi mai multe fabrici și linii de producție nu-i va face bine economiei noastre.

Din contră, ar genera mai multe tensiuni pe o piață a muncii deja suprasolicitată.” Este o cotitură față de anii '90, când colapsul comunismului a adus companii private vest-europene și americane pentru a profita de mâna de lucru ieftină și, ulterior, de accesul fără tarife la UE. În Cehia Volkswagen AG din Germania a cumpărat Skoda Auto în 1991; Slovacia l-a primit pe producătorul de aparate Whirlpool Corp.

și s-a transformat în cel mai mare producător de automobile din lume per capita. Regiunea a devenit o verigă vitală în lanțurile de furnizori care mențin turația industriei germane. Acum, creșterea salariile începe să trimită slujbele din fabrici în țări mai ieftine. De exemplu, Yazaki Corp. din Japonia își mută producția de cabluri pentru vehicule din regiunea Plzen în Serbia, unde salariile din industrie sunt cu aproape 60% mai mici.

În Polonia, un influx de muncitori ucraineni astupă găurile forței de muncă și ține în frâu salariile. Cu una dintre populațiile cele mai educate ale regiunii, guvernul ceh a adoptat programe de dezvoltare care au ademenit producătorul german BMW să investească peste 200 de milioane de euro într-un institut de cercetare pentru dezvoltarea tehnologiei digitale și șofatului autonom. În România scutirile de impozite au atras companii precum Oracle Corp.

și IBM. În Polonia, companii precum Amazon, JPMorgan și IBM și-au înființat centre de distribuție, aducând investițiile străine directe la un record de 10 miliarde de dolari în 2016. Asta se datorează în parte faptului că forța de muncă poloneză oferă un nivel mai înalt de calificare raportat la nivelul salariilor decât în alte părți ale Europei de Est, a declarat Joanna Tyrowicz, profesoară de economie la Universitatea din Varșovia și co-fondatoarea centrului de cercetare GRAPE.

Ce-i face rău Poloniei: eforturile guvernului de a controla din ce în ce mai mult sistemul judiciar și presa publică. În plus, afirmă Tyrowicz, „incertitudinea ridicată privind fiscalitatea și alte reglementări, alături de declinul stabilității condițiilor de afaceri, reduc în mod sigur valoarea investițiilor în Polonia, în consecință descurajându-i pe unii dintre potențialii investitori.” „Economiile Europei de Est nu pot ieși din capcana de a fi linia de montaj a Vestului până când nu vor începe să investească în mod adecvat” Pentru a găsi o soluție la mărirea salariilor, Europa de Est poate lua exemplu de la foste țări în curs de dezvoltare precum Taiwan și Coreea de Sud, care s-au ridicat de la producție de tip inferior la inovație tehnologică de ultimă oră în decurs de numai câteva decenii.

Jeffry Frieden, profesor la Universitatea Harvard, a declarat că țările trebuie să facă produse pe măsura nivelurilor salariilor, chiar în timp ce acestea se schimbă. „Dacă ai succes, salariile cresc și trebuie să te muți la produse care includ mai mult capital uman, adică la muncă mai calificată”, a declarat el prin telefon. „Povestea de succes a majorității țărilor din lume care au absolvit de la venituri mici la mijlocii și de la venituri mijlocii la mari, este o poveste a dezvoltării calității forței de muncă, iar asta înseamnă educație.

”Totuși, e nevoie de cercetare și inovație pentru a așeza muncitorii în slujbe de mai înaltă calificare, iar Europa de Est nu se mișcă suficient de repede. Un studiu al Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare a constatat că numărul patentelor acordate raportat la populație - o metodă indirectă de cuantificare a inovației - a crescut în regiune cu mai puțin de 50% în perioada 2002-2015, care include și țări precum Rusia și Turcia.

În același interval patentele acordate în China au crescut cu 3.000%, iar în Coreea de Sud cu 317%. „A-ți schimba modelul economic e mai ușor de spus decât de făcut”, a declarat David Marek, economist șef la Deloitte, în Praga. „Economiile Europei de Est nu pot ieși din capcana de a fi linia de montaj a Vestului până când nu vor începe să investească în mod adecvat.” România, de pildă, are o lipsă de cel puțin 100.000 de programatori informaticieni pentru a acoperi posturile vacante. Bogdan Bălan, care lucrează pentru o companie financiară multinațională, a declarat că el a învățat programare în ciuda, iar nu mulțumită, sistemului universitar. „Programa majorității facultăților este foarte depășită și ar trebui să fie schimbată semnificativ”, a afirmat el. Totuși, inginerul de software de 32 de ani câștigă aproximativ 3.

000 de euro pe lună, comparativ cu salariul mediu național de 536 de euro. „Am avut posibilitatea să părăsesc țara. Dar familia m-a convins să mai încerc o dată. Chiria îmi este plătită de compania mea, iar impozitele pentru lucrătorii IT sunt mult mai mici.” Schimbările economice sunt vizibile și în Lituania, acolo unde Akvile Svolkiene s-a întors la Vilnius pentru a munci ca directoare de comunicare la Danske Bank Global Services, după ce-și petrecuse cinci ani la A.P. Moller-Maersk A/S în Copenhaga. „Nu este practic nici o diferență între posibilitățile de angajare aici și în alte țări”, a declarat Svolkiene, 32 de ani, adăugând că peste 100 dintre colegii ei au muncit anterior în străinătate. „Nu e vorba că am avea o lipsă de oportunități în Lituania, mai degrabă un deficit de talente.”

Articol Bloomberg (preluare RADOR)

5212 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  ... (Joi, 5 aprilie 2018, 10:46)

  Heretic [utilizator]

  Ce bine era acum ceva vreme cand oamenii erau mai naivi si lucrau aproape pe degeaba pentru ca baietii destepti sa faca profit!
  Insa de cand cu accesul prea facil la informatie oamenii au aflat care, cum si cat se castiga prin alte parti si sunt nemultumiti. Si cum acum se pleaca si prea usor peste hotare, lumea pleaca in cautarea lucrurilor despre care au aflat. Nici nu se mai uita in urma, fiind nerecunoscatori mainii care ii hranea cu putinul care ii multumea odata.
  Eu numesc asta paguba la casa ciocoilor, bietii de ei.
  Statul si-a cam luat-o in freza cu drepturile si libertatile acordate cetatenilor. Ia sa traga el cu ochiul la cum se face treaba in privat, la corporatii si multinationale. Acolo salariile sunt unele dintre cele mai confidentiale lucruri, si asta cu un scop precis. Acela de a nu starni nemultumiri care sa faca lumea sa plece.
  Cu atata automatizare la dispozitie se pot face multe. Dintre toate lucrurile s-a ales insa sa se concedieze oameni pe motive ce tin de costuri si de competente. Adica fix sa se faca viata usoara oamenilor.
  Romania nu are lipsa de nici un programator. Baietii destepti au lipsa de programatori competenti care sa lucreze pe bani putini. E valabil pentru orice tara. Facultatile sunt depasite doar de setea baietilor destepti de a face profit cat mai mult, iar calea aleasa de ei este automatizarea metodelor lor de a face bani. Romania importa 1001 lucruri pe care le-ar putea obtine usor, doar cu putina bunavointa, prin forte proprii, fara sa faca jocul de interese al altora. Dintre toate lucrurile urgente care ard e nevoie insa de programatori care sa lucreze pentru altii pentru o fractiune din salariul pe care l-ar merita, pentru a cumpara lucruri de la aceiasi oameni care le arunca firimiturile.
  Si nu in ultimul rand, de ce se pune problema doar a migrarii fortei de munca, aceasta fiind vazuta ca un lucru negativ, iar despre migrarea afacerilor(exploatarii) nu se pomeneste nimic si este vazuta ca fiind ceva bun?
  • +1 (1 vot)    
   Bați câmpiii cu o grație inegalabilă (Joi, 5 aprilie 2018, 17:45)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Heretic

   Băiatul ăla are 3000 de euro salariu. Și mai este nevoie de încă 100 000 de programatori.
   Poate dacă Inteligența Artificială suplinește nevoia asta, atunci ai avea dreptate.
   Până atunci, dai din gură să te afli în treabă.
   Ia dă tu un exemplu din cele 1001 lucruri pe care Româna le-ar obține ușor... În primul rând România nu obține nimic! O persoană/consumator/cumpărător, da.
   Lasă patriotismul de tarabă, care este singurul lucru ieftin și care produce inflație în România!
   • -1 (1 vot)    
    ... (Joi, 5 aprilie 2018, 20:55)

    Heretic [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

    Prietene persoana fizica-consumator-cumparator,
    Ia da tu exemplu de un lucru pe care l-am dat din gura. In primul rand am dat din degete! Din gura nu.
    Lasa inteligenta artificiala de care dai dovada ca esti pe dinafara, nu stii cu ce se mananca si cum e folosita. Esti doar un tanar entuziast, fara experienta de viata. Ridichile nu au nevoie de inteligenta artificiala ca sa creasca, ci de o mana muncitoare. Pungasii care invartesc afaceri si care ti-au vandut criptomonede au nevoie de AI. Da tu exemplu de un cuvant inteligent artificial care te unge la suflet cand ti se ineaca corabiile. Daca omul ar avea cu adevarat nevoie de inteligenta artificiala s-ar fi nascut cu cablu coaxial in loc de ombilic si cu silicon in loc de tesut conjunctiv si colagen. Sa-i pui tu copilului tau un robot inteligent artificial ca sa ii cante inainte de culcare.
    Fie ca inteligenta artificiala la care te inchini sa fie cu tine!
    • +2 (2 voturi)    
     Oooo, dar ce răspuns la obiect! (Vineri, 6 aprilie 2018, 11:00)

     Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Heretic

     Miroși a postak cale de-o poștă (adică unitatea aceea arhaică de măsură a distanței)! Ce concretețe! Ce la punct m-ai pus! Faptul că nu cumpăr monede virtuale, că am depășit binișor vârsta pe care mi-ai atribuit-o, toate acestea îți arată adevărata față de tastator-agitator-zvoner-răspândak-trollMoskovit!
     Spor la kopeici!
     • 0 (0 voturi)    
      ... (Sâmbătă, 7 aprilie 2018, 18:50)

      Heretic [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

      Multumesc pentru compliment. Sunt amator doar. Iar raspunsurile la obiect sunt pasiunea mea.
      De asemenea ma bucur ca te-am pus la punct. Inseamna ca ai realizat, in cele din urma, faptul ca nu eu sunt cel care a lansat zvonul si nu am raspandit nici o idee agitatoare, ci doar mi-am exprimat opinia asupra unor relatari.
      Minti cat cuprinde. Am dedus ca abia ti-a mijit mustata prin faptul ca din tot ce am dat din gura te-ai priponit fix in cei 3000eur la care viseaza orice proaspat absolvent incepand cu primul job, fara sa stie ce e aia munca. Faptul ca folosesti diacritice nu dovedeste ca esti mai batran decat sustii. Si mai sunt inca cateva lucruri care tradeaza vrasta ta frageda. Ai gasit pe google ce inseamna copeica, nu-i asa?
      • +1 (1 vot)    
       Trolică Trolake (Duminică, 8 aprilie 2018, 12:19)

       Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Heretic

       Clămpănești din tastatură ca și când ai da din gură. Bagi vrăjeală cât cuprinde fără să comunici ceva concret - vrăjeală de postak PSD cu abureala aia despre săracii care sunt exploatați, fix ca să ascunzi că de fapt ciocoii sunt chiar stăpânii tăi roșii pesedaci. Dacă oamenii au salarii mici, mulțumește-le lor - celor care dublează salariile și înjumătățesc veniturile.
       Automatizarea este un instrument - dacă statul condus de pesedacii tăi face haos, amărâții sunt primii care suferă consecințele. Nu mai vărsa lacrimi ipocrite de crocodil. Vrăeaja asta cu patronii esploatatori este fumată de pe vremea lui Marx - de aia comunismul nu a prins decât la săraci și proști - fix motivul pentru care este PSD la putere.
       • -2 (2 voturi)    
        ... (Duminică, 8 aprilie 2018, 14:02)

        Heretic [utilizator] i-a raspuns lui Spiky

        ...
        • +1 (1 vot)    
         Iaka Frayere! (Marţi, 10 aprilie 2018, 15:18)

         Spiky [utilizator] i-a raspuns lui Heretic

         http://www.zf.ro/zf-live/daniel-dines-ceo-uipath-in-romania-platim-20-30-peste-piata-un-programator-bun-poate-ajunge-si-la-3-000-de-euro-net-pe-luna-17123465


Abonare la comentarii cu RSS

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version