Departe de noi ideea de a relativiza amploarea victoriei lui Valdimir Putin, reales, duminica, 18 martie, presedinte al Federatiei Ruse cu 78,66% din voturile exprimate, dupa 19 ani de cand se afla la putere. Este, neindoielnic, o victorie stralucita, un triumf, o avalansa, un plebiscit: sa le salutam ca atare. Nu numai ca seful de la Kremlin a reusit, gratie unui mod de viata sportiv pe care n-il impartaseste cu generozitate, sa stapaneasca efectele uzurii datorate varstei, dar uzura puterii ii este cu desavarsire necunoscuta, potrivit Le Monde, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Carcotasii vor spune ca atunci cand dispui de toate parghiile puterii, sa obtii trei sferturi din voturi nu este neaparat o mare isprava. Desigur, Vladimir Putin a stiut sa-i inlature, in mod mai mult sau mai putin radical, pe toti opozantii demni de acest nume; o campanie electorala fara adversari reali, multi viseaza la asta, el a facut-o. Desigur, dl Putin controleaza totalitatea presei publice si in special televiziunea, a carei influenta, intr-o tara atat de mare ca Rusia, este determinanta.

Desigur, presedintele Putin se poate de asemenea sprijini pe ansamblul fortelor de securitate, incepand cu serviciile de informatii deosebit de eficiente, al caror ofiter de prim plan a fost inainte de a se lansa in politica. Desigur, el si-a pus prietenii in fruntea tuturor marilor intreprinderi ale tarii. Pentru aceasta a patra campanie electorala - chiar a cincea, daca socotim ca cea din 2008 a fost tot a lui, chiar daca atunci candidatul s-a numit Dmitri Medvedev -, Vladimir Putin era atat de stapan pe situatie incat nici nu a considerat util sa se sprijine pe un partid politic. Statul este el.

Cultul fortei

Dl Putin a fost servit si de o situatie internationala la care a contribuit din plin. Ultimul lui mandat a fost marcat de revenirea Rusiei pe scena mondiala, o mandrie care mascheaza evident multe slabiciuni, dar de care a stiut sa se foloseasca pe langa compatriotii sai, asa cum arata decizia de a face sa coincida alegerile prezidentiale cu ziua aniversarii anexarii Crimeii de catre Moscova.

Forta este o valoare istoric respectata in Rusia, pe care dl Putin o cultiva, sub diversele ei forme, cu o constanta remarcabila. Tensiunea cu Occidentul care a marcat ultima saptamana a campaniei a fost pentru el ocazia de a arata ca Rusia este o putere temuta.

Sa adaugam la toate aceste atuuri o frauda electorala care, desi nu a fost determinanta, a infrumusetat, fara indoiala, scorul final, si presiunea fara precedent exercitata asupra alegatorilor, inclusiv la locul de munca, pentru ca o rata de participare corecta sa legitimeze procesul: iata, reunite, cateva elemente rationale susceptibile sa explice scorul de 76,66 % de voturi si de 67% de participare.

Totusi, chestiunea cea mai importanta nu este aceea de a sti cum a fost reales Vladimir Putin, ci ce intentioneaza sa faca in acest nou mandat, care trebuie sa-l mentina la putere pana in 2024. Curios, el a vorbit putin in timpul campaniei electorale. Pe 1 martie, stapanul Rusiei le-a promis concetatenilor rachete "cum nimeni altcineva nu are in acest moment". El s-a angajat de asemenea sa reduca la jumatate rata saraciei "inacceptabile"; fara sa spuna insa cum. Acum, dupa ce i-a hranit gras pe oligarhi si pe prietenii lui politici, ramane sa-si hraneasca poporul, potrivit editorialului din Le Monde.