Dupa cinci luni de tratative de culise si nopti intregi de presiuni, Angela Merkel mai are un ultim obstacol inainte de a ajunge la un guvern stabil in al patrulea mandat al sau in calitate de cancelar.

Are 28 de ani, dar pare mai tanar. Recent, intr-o seara, era nebarbierit, era imbracat cu un tricou negru, in blugi si cu un hanorac gri. Parul de un blond murdar era pieptanat neglijent. Vorbea fara emfaza, ca si cand ar fi vorbit cu niste prieteni.

Dar timp de doua ore, intr-o sala mica plina pana la refuz dintr-un cartier de blocuri aflat in estul Berlinului, 150 de oameni se inghesuiau sa soarba fiecare cuvant al lui Kevin Kuehnert in timp ce isi detalia planul vizand o razvratire a tineretului imporiva unui plan de inca patru ani bazati pe acelasi compromis de centru.

"Intr-o democratie, marea coalitie ar trebui sa fie o exceptie. Dar ea nu mai este o exceptie", a declarat Kuehnert, liderul organizatiei de tineret a Partidului Social Democrat, in timp ce cerea ca toti membrii sa respinga in bloc un acord de guvernare cu conservatorii lui Merkel, potrivit Rador, care citeaza The Washington Post.

"Ajungi intr-un loc unde toate punctele de vedere comune au fost epuizate".

S-ar putea ca tinerii americani sa se fi saturat de asemenea dispute partizane care par sa fi bagat Washingtonul intr-un ambuteiaj alunecos. Dar in Germania, adolescentii si activistii in jurul varstei de 20 de ani cer sa se termine cu confortabilul consens al anilor Merkel. Ei vor mai putine tratative, un mai mare angajament fata de principii si o distinctie mai categorica intre cele doua partide traditionale care au guvernat Germania de-alungul istoriei sale postbelice.

Partidele sunt pe cale sa faca asta din nou - o reluare a asa-ziselor mari coalitii care au definit doua din cele trei mandate ale lui Merkel. Si totusi, daca Kuehnert si alti tineri activisti reusesc in campania lor ce pare neabatuta, coalitia nu va mai ajunge niciodata sa se lege. Alegatorii social-democrati (SPD) au sansa unui greu cuvant de spus in privinta acordului dintre liderii acestui partid de centru-stanga si blocul condus de Uniunea Crestin-Democrata (CDU) a lui Merkel care ar fi consfintit vineri.

Daca ei resping acordul, Merkel va ajunge sa fie parasita chiar in fata "altarului", iar tara cu cea mai numeroasa populatie din Europa se va cufunda intr-o turbulenta politica greu de estimat. Un esec i-ar lasa doua optiuni deloc atragatoare: sa conduca un guvern minoritar care sa supravietuiasca de la un vot la altul intr-un parlament german extrem de faramitat si care s-ar putea prabusi in orice clipa sau sa ceara organizarea unor noi alegeri.

Oricare dinre acese optiuni s-ar semnala pentru prima oara in Germania, facandu-i pe multi sa se intrebe cat timp va mai ramane Merkel cancelar. Multi analisti afirma ca e putin probabil ca cei 464.000 de membri ai celui mai vechi partid din Germania sa respinga acordul. Un sondaj recent arata ca doua treimi dintre membrii SPD se vor pronunta in favoarea acordului, iar conducerea partidului pledeaza si ea in acest sens, desi cu o evidenta lipsa de zel.

In timp ce Kuehnert isi sustinea pledoaria impotriva votului, Lisa-Marie Sager, o tanara in varsta de 19 ani, spunea ca apelul se identifica cu propriile sale temeri legate de faptul ca partidul ei este mai degraba preocupat sa ramana la putere decat sa lupte pentru niste principii. Chiar si intr-o tara bogata ca Germania, exista o mare prapastie intre bogati si saraci, intre barbati si femei", a spus ea.

Liderii nosttri vor spune: "A tebuit sa facem asta". Iar daca alt partid nu e de acord, atunci SPD spune: "Oh, poate ca nici nu conta atat de mult". Dar ce este mai important decat egalitatea? Sager, care este studenta si membra activa a SPD, a spus ca e hotarata sa voteze impotriva coalitiei. Dar nu toata lumea e la fel de sigura. Chiar printre tinerii din partid, exista temeri legate de viitorul partidului avand in vedere ca cifrele din sodaje scad si de faptul ca extrema dreapta isi va continua ascensiunea indiferent de votul SPD, potrivit The Washington Post, preluat de Rador.