Serbia nu va sprijini recunoasterea deplina a independentei Kosovo in schimbul aderarii sale la Uniunea Europeana, astfel incat numai un compromis poate opri transformarea problemei cu privire la statutul Kosovo intr-un "conflict inghetat" vreme de decenii, a declarat presedintele sarb Alekandar Vucic, citat de Reuters. Comisia Europeana a informat Serbia ca poate adera la UE pana in 2025 daca face reforme si gaseste o solutie pentru diferendele sale cu Kosovo, potrivit Dnevnik si Rador.

Aleksandar VucicFoto: Agerpres / Tanjug

Miercuri, la Pristina, ministrul german de externe, Sigmar Gabriel, a declarat ca acceptarea independentei Kosovo de catre Serbia este o conditie pentru aderarea la UE. Liderii Serbiei cauta o formula care sa poata sa ofere publicului un referendum.

Unii comentatori au propus o intelegere conform careia Belgradul nu recunoaste Kosovo ca stat suveran, dar accepta aderarea sa la ONU, ceea ce Rusia a blocat pana acum, sustinand astfel Belgradul. Potrivit declaratiilor lui Vucic, orice decizie trebuie votata de alegatorii sarbi, iar multi dintre ei considera ca Kosovo este un leagan al credintei lor ortodoxe. "Oamenii vor decide. Daca credeti ca acest lucru poate obtine o majoritate, eu unul nu sunt sigur", a declarat Vucic intr-un interviu pentru Reuters.

"Trebuie sa avem in vedere realitarea de astazi si sa intelegem relatiile internationale si relatiile in Kosovo, sa intelegem ca (Kosovo) nu este al nostru, asa cum am crezut, dar nu e nici al lor, cum vor ei sa ne arate", a subliniat presedintele."Daca nu exista nici un compromis, vom avea zeci de ani un conflict inghetat. Nu trebuie sa-i lasam rezolvarea pe umerii copiilor nostri", a spus Vucic. Kosovo si-a declarat independenta in 2008 si a fost recunoscut de peste 100 de tari din intreaga lume, inclusiv de marile puteri occidentale.

Cinci tari din UE (Romania, Cipru, Grecia, Slovacia si Spania) nu recunosc insa Kosovo ca stat suveran, complicand incercarile blocului de a-si asuma o pozitie unitara. Marti, presedintele kosovar Hashim Thaci a declarat pentru Reuters ca asteapta un acord cu Serbia in termen de un an si ca acest lucru va conduce la aderarea Kosovo la ONU.

In schimb, unii dintre aliatii lui Vucic au cerut ca Kosovo sa fie impartit, iar Serbia sa ia partea de nord, populata de o minoritate sarba. Vucic a refuzat sa comenteze aceste apeluri. El a subliniat ca intelegerea a fost posibila, insa ar necesita "o vointa politica din partea Bruxelles-ului pentru a se ajunge la un compromis in loc sa se continue presiunile asupra Serbiei".