Tribunalul Constitutional nu s-a pronuntat privind blocarea candidaturii lui Carles Puigdemont si investirea ca presedinte al Generalitat, insa a impus - ca masura de precautie - suspendarea plenului daca fostul lider si aspirant la acelasi post nu se prezinta in Parlament sau va incerca sa fie investit prin vot delegat ori online, relateaza News.ro.

Tribunalul Constitutional a avut nevoie de sase ore de dezbateri, sambata, pentru a lua o decizie.

Carles Puigdemont poate veni marti in Parlamentul catalan pentru investitura, insa trebuie sa primeasca din partea judecatorului Tribunalului Suprem, care il investigheaza pentru acuzatii de rebeliune li care a ordonat retinerea lui si inchiderea in inchisoare, autorizatia pentru a merge in Parlament si pentru a fi pus in functie.

Daca Puigdemont a decis sa nu ia seama la cele impuse de Tribunalul Constitutional si va incerca sa ajunga la Parlament marti, pacalind fortele statului, va compromite conducerea Parlamentului. Tribunalul Constitutional a ordonat ca presedintele Roger Torrent sa fie notificat personal referitor la aceasta decizie, la fel si ceilalti sase membri din conducerea Parlamentului.

¬Sunt avertizati toti ca au datoria de a impiedica ori paraliza orice initiativa care ar ignora sau eluda masurile de precautie adoptate¬.

In plus, le-au fost enumerate si eventualele responsabilitati, ¬inclusiv cea penala, pe care ar putea-o infrunta in cazul in care nu va fi respectata cererea¬. Astfel, indiferent daca liderul Junts per Catalunya (JxCat) ar veni in Parlament, nu va putea fi investit.

Singura optiune a lui Puigdemont este sa se predea justitiei, sa isi asume detentia. Odata incarcerat, el ar putea cere judecatorului Pablo Llarena de la Tribunalul Suprem sa il autorizeze pentru a fi investit.

Nici cei patru fosti consilieri, Toni Comin, Meritxell Serret, Clara Ponsati si Lluis Puig, care se gasesc la Bruxelles alaturi de Puigdemont - pe numele carora au fost emise mandate de arestare - nu vor putea delega votul.

Deputatul Josep Rull a declarat duminica, intr-un interviu radio, ca Puigdemont va solicita autorizatia pentru a asista in plen marti.