Intre Putin si partidul M5S exista ''legaturi iritante". Ipoteza lansata de o lunga serie de anchete realizate de cotidianul La Stampa si publicate din octombrie 2016 si pana in prezent este confirmata astazi de una dintre cele mai autoritare voci ale disidentilor rusi, bloggerul Alexei Navalnii, adversar al Kremlinului, care a fost deja inchis si persecutat de regimul aflat la putere, potrivit Rador care citeaza La Stampa.

Alexei NavalniiFoto: Agerpres/AP

Recent, lui Navalnii i-a fost interzis sa candideze la alegerile prezidentiale din Rusia din 2018, unde ar fi avut sansa sa-l ''deranjeze'' pe Vladimir Putin, in special in zonele metropolitane si cele mai progresiste din capitala si din Sankt Petersburg, unde cauza sa este sustinuta puternic de mediul universitar si de clasa de mijloc moderata care priveste spre Occident.

Este interesant sa se asculte in intregime marturia directa a lui Navalnii (evident, inainte ca propaganda M5S s-o catalogheze, asa cum face mereu, ca pe o stire falsa) catre ANSA: "Legaturile dintre regimul lui Putin si establishment-ul italian sunt destul de iritante si irationale. Cele cu partidele de extrema dreapta sunt de neinteles, cum ar fi cazul Ligii Nordului, care-l iubeste mult pe Putin si Putin ii iubeste mult pe ei. Numai ca ideologiile lor sunt opuse".

Dar poate ca cea mai grea lovitura soseste chiar din partea relatiile dintre Moscova si M5S: "Imi pare foarte rau - spune Navalnii in dezvaluirile sale - ca Miscarea de 5 Stele are o pozitie favorabila fata de Putin, deoarece, potrivit conceptelor lor, ar trebui sa-l urasca". Apoi continua: "Intre Italia si Rusia exista o relatie solida, iar rusii ii considera pe italieni un popor special. Eu unul as dori sa vad din partea Italiei o pozitie mai activa in ceea ce priveste sanctiunile individuale, deoarece tara voastra este o destinatie de prima ordine a banilor murdari ai oligarhilor, care fura aici si apoi vin sa se distreze in statiunile dumneavoastra: Mi-as dori ca Italia sa fi fost mult mai prietena cu poporul rus si mai putin cu oligarhii lui Putin".

Navalnii il mentioneaza deschis pe Silvio Berlusconi (a carui legatura stransa de prietenie cu Putin este arhicunoscuta) si spune: "Nu reusesc sa-mi imaginez motivul pentru care toate aceste partide colaboreaza cu el (Putin) deoarece sunt complet opuse. In cazul lui Berlusconi este destul de usor de inteles: ei doi au un stil politic similar si cred ca totul se cumpara si se vinde cu bani". "Timp de sase ani nu am putut parasi Rusia pentru ca nu mi-a fost eliberat pasaportul pentru calatorii in strainatate", explica rusul.

"Mi l-au dat doar atunci cand a trebuit sa merg la Barcelona pentru a ma opera la un ochi (dupa ce mi-a fost aruncata in fata o substanta acida, in circumstante dubioase asupra carora inca se ancheteaza in Rusia, dar se suspecteaza ca ar fi mana 'actorilor' sustinatori neoficialiai regimului, ed.) , potrivit La Stampa, citat de Rador.