Liberienii au iesit la urne, marti, pentru a-si alege noul presedinte, in speranta ca optiunea lor va marca primul transfer democratic de putere de dupa mai mult de sapte decenii, in ciuda unor acuzatii de frauda, relateaza Reuters. Fostul fotbalist George Weah, in varsta de 51 de ani, si vicepresedintele Joseph Boakai (73 de ani) au ajuns in turul doi al alegerilor, ambii promitand sa lupte impotriva saraciei si coruptiei intr-o tara in care multi oameni nu au acces la curent electric si apa potabila, potrivit news.ro.

Turul doi al alegerilor din Liberia a fost amanat mai mult de o luna, dupa ce Boakai si inca un candidat au acuzat situatii de frauda la primul tur al alegerilor, in octombrie. Curtea Suprema din Liberia a respins aceste acuzatii. La scrutinul de marti nu s-au semnalat violente, iar participantii au fost mai putini decat cei din primul tur, potrivit estimarilor.

"Este o zi mare pentru Liberia, un examen pentru democratie. Vom accepta rezultatele daca se vor respecta regulile", a spus Boakai dupa ce a votat, la Paynesville. "Este o zi istorica. Stiu ca voi castiga", a afirmat si Weah, aclamat de un grup de sustinatori dupa ce a votat.

Liberia este condusa de 12 ani de Ellen Johnson Sirleaf, prima presedinta aleasa intr-o tara africana. Sub conducerea sa, s-a consolidat pacea in Liberia, tara in care razboiul civil s-a incheiat in 2003. Insa criticii, inclusiv majoritatea tinerilor liberieni, sustin ca ultimii ani au fost marcati de coruptie in administratie si ca Sirleaf a facut prea putin pentru a-i scapa pe liberieni de saracie. In plus, Liberia a fost afectata in ultimii ani si de Ebola, mii de oameni murind din aceasta cauza in perioada 2014-2016.