In cadrul reuniunii trilaterale intre cancelarul german Angela Merkel, premierul bulgar, Boiko Borisov, si premierul grec Alexis Tsipras, la Bruxelles, Borisov a respins suspiciunile germane ca granita bulgara este traversata masiv de imigranti ilegali. In ultima perioada, Germania inregistreaza din nou o crestere a cererilor de azil, care au ajuns in medie la cifra de 500 de persoane pe zi. Cu toate ca aceasta este o scadere serioasa fata de prima jumatate a acestui an, cand 388.201 de migranti au depus cereri de azil (in medie peste 2.156 de persoane pe zi), tara inca mai ramane o destinatie preferata pentru migranti. Cererile pentru Germania le depasesc de cateva ori pe cele din toate celelalte state membre UE, potrivit rador care citeaza Capital.

In prezent, Germania incearca sa stabileasca pe unde trece afluxul de migranti, in pofida scaderii drastice a candidatilor pentru statutul de imigrant sositi in Grecia sau Italia.

Conform informatiilor neoficiale, in rapoartele zilnice ale FRONTEX se arata ca la granita germana sunt opriti circa 50 de imigranti ilegali pe zi. Exista o mare probabilitatea ca multi dintre ei sa reuseasca pur si simplu sa evite verificarile restrictionate de la frontiera, care au fost introduse in Germania, precum si ca in tara inca sa mai existe un numar mare de migranti ilegali neinregistrati, care acum candideaza pentru azil.

Conform informatiilor neoficiale ale Ministerului bulgar de Interne, intre azilantii inregistrati in Germania sunt si foarte putini care de obicei trec peste teritoriul bulgar. In acelasi timp, Romania inregistreaza un numar record de imigranti ilegali, in ultimele doua luni, care vin in principal prin Marea Neagra. "Eu inteleg ca cineva a incercat sa ne denigreze, insa diferenta dintre Bulgaria si Grecia este imensa privind paza mai buna a granitelor", a spus Borisov, la sfarsitul reuniunii.

Ieri, in Bulgaria, am avut personal discutii cu ofiterii germani care sunt in Bulgaria, pentru a intelege de unde a venit aceasta compromitere". Premierul nu a explicat de unde a venit informatia, pe care el a calificat-o ca fiind o compromitere, insa a acuzat din nou Partidul Socialist Bulgar si Miscarea pentru Drepturi si Libertati ca destabilizeaza guvernarea din cauza asteptatei Presedintii a Consiliului UE pe care Bulgaria o va asigura.

Informatii privind trecerea ilegala a granitei bulgare, in mod evident, nu lipsesc, au fost prezentate inclusiv intr-un film documentar al deputatei socialistilor, Elena Yonceva. Ulterior, ministrul apararii, Krasimir Karakachanov, a recunoscut ca nu se poate ca "gardul de aparare" de la granita cu Turcia sa nu poata fi trecut. Borisov a mai anuntat ca impreuna cu omologul sau grec Tsipras au cerut ca UE sa aiba o reuniune speciala cu Turcia legata de paza frontierelor si imigratia ilegala.