Conflictul generat de legea "Despre educatie" dureaza inca din septembrie. Adoptata de Rada Suprema, legea prevede ca numai copiii de varsta pre-scolara si primara pot invata in limbile minoritatilor nationale. In acelasi timp, ei trebuie sa inceapa sa studieze obligatoriu limba ucraineana. De la gimnaziu, se introduce predarea in limba de stat, este prevazuta predarea catorva discipline in limbile minoritatilor nationale, potrivit Rador care citeaza Nezavismaia Gazeta.

Reforma va intra in vigoare din 2020. Deputatii din Rada Suprema de la "Blocul de opozitie" au atras atentia inca din toamna asupra faptului ca legea nu spune nimic despre limba rusa, potrivit Formal, rusa este limba minoritatilor nationale (in timpul presedintiei lui Ianukovici, i-a fost acordat statutul de limba regionala). Insa, in acelasi timp, rusa nu este limba oficiala a UE, prin urmare domeniul de utilizare a limbii ruse in procesul educational poate fi redus.

Iurii Boiko, liderul fractiunii, a spus ca "Blocul de opozitie" intentioneaza sa solicite eliminarea noii legi: "Ucraina a ratificat Carta europeana a limbilor regionale sau minoritare si trebuie sa se conformeze acestui document. Legea "Cu privire la educatie" incalca dreptul oamenilor de a alege limba in care doresc sa studieze. Prin urmare, noi am fost categoric impotriva acestei legi si, desigur, nu am votat pentru ea. Am apelat la Curtea Constitutionala pentru a ajunge la abolirea ei, deoarece incalca drepturile oamenilor". Insa cel mai ferm s-au manifestat in aceasta chestiune autoritatile din Ungaria.

Budapesta intentioneaza sa blocheze toate initiativele Ucrainei in structurile internationale, atata timp cat legea nu va fi anulata. Accentul se pune pe faptul ca autoritatile de la Kiev incalca drepturile minoritatilor maghiare, care traiesc compact in Transcarpatia.

Oleg Suprunenko, un jurnalist local, a spus, la "FACT ICTV", ca exista zone in regiunea Carpatica a Ucrainei, in care 50-75% din populatie sunt etnici maghiari. Multi nu stiu nici limba ucraineana, nici limba rusa. In regiune exista sute de scoli maghiare, ale caror elevi nu pot trece intotdeauna testele finale in limba si literatura ucraineana. Aceasta inseamna ca nu pot intra in universitatile din Ucraina.

Dar majoritatea nu-si face griji, a spus Suprunenko. La urma urmei, reprezentantii minoritatilor nationale pot obtine fara probleme pasapoarte de Ungaria: "Procedura de obtinere a cetateniei ungare este destul de simpla pentru un cetatean din Transcarpatia - trebuie sa dovedeasca juridic ca stramosii sai au trait pe teritoriul Ungariei (adica, in zona Transcarpatia inainte de 1920 sau intre 1938 si 1944.).

Dupa intocmirea documentelor, el depune juramantul fata de Ungaria la primaria celui mai apropiat sat unguresc de frontiera". El a mentionat ca numarul exact de persoane care au trecut prin aceasta procedura nu este cunoscut (in Ucraina, dubla cetatenie este interzisa), dar in domeniul public, apare cifra de 100.000 de oameni.

Un nou pretext pentru scandal, potrivit expertilor, ar putea fi o declaratie a lui Pavel Klimkin, ministrul de Externe al Ucrainei. Recent, in cadrul unei conferinte cu ministrii de la OSCE, el a avut o intalnire separata cu Peter Szijjarto, seful diplomatiei ungare. Dupa aceea, ministrul ucrainean a declarat pe Twitter: "Incheiem sedinta ministeriala a OSCE cu o tenta pozitiva. O conversatie placuta cu colegul maghiar Peter Szijjarto. Etnicii maghiari din Transcarpatia nu mai sunt nici 150.000 sau nici chiar 100.000. Oamenii parasesc regiunea." Mass-media a raportat ca 130.000 de maghiari au parasit Ucraina.

Konstantin Bondarenko, directorul Institutului de politica ucraineana, a afirmat, pentru "Nezavisimaia Gazeta", ca declaratia ministrului nu poate insemna ca Kievul este multumit de scaderea numarului comunitatii maghiare. Mai degraba, a fost vorba despre faptul ca nu poate exista niciun statut special (autonomie sau regim lingvistic) pentru comunitate, al carui numar anterior era de aproximativ 10% din populatia regiunii, insa a scazut acum." Aici, apare desigur, problema formularilor si interpretarilor. Era un caz in care ar fi fost mai bine sa taca... Peter Szijjarto este un diplomat fin, care poate profita de unele inexactitati si formulari incorecte", a spus politologul.