Senatul SUA a aprobat sambata o masiva reforma fiscala, ceea ce inseamna ca republicanii si Donald Trump sunt mult mai aproape de scopul lor, acela de a reduce taxele pentru companii si pentru cei cu venituri mari, in conditiile in care efectele asupra americanilor de rand vor fi si bune si rele, noteaza Reuters. Aceasta ar fi cea mai mare reforma fiscala de dupa anii '80.

Donald TrumpFoto: Captura YouTube

Centrat pe reducerea impozitelor societatilor la 20 % - fata de 35 % in acest moment -, proiectul de lege este in general favorabil firmelor. Daca textul este inca susceptibil de a fi modificat inainte de adoptare, care ar urma sa aiba loc pana la sfarsitul anului, agentia Bloomberg schiteaza deja un tur de orizont al principalilor castigatori ai reformei, dar si al celor care au de pierdut de pe urma prevederilor acesteia, potrivit Los Echos, citata de Rador.

Bancile, primii beneficiari

Bancile sunt marii castigatori ai reformei, crede Isaac Boltansky, analist la Compass Point Research & Trading. Ele profita in primul rand de accelerarea cresterii economice, daca Donald Trump reuseste sa isi atinga obiectivul. Reducerea riscurilor pentru portofoliile de imprumuturi si cresterea dobanzilor ar trebui sa le fie favorabile. Marile banci americane, ca de exemplu JP Morgan si Citigroup, platesc impozite mari, ca urmare a profiturilor lor mari si a numarului redus de scutiri fiscale de care pot beneficia. Ele vor beneficia in mod logic de reducerea impozitelor, in ciuda noii taxe pe anumite plati externe.

Detinatorii de active, euforici

Detinatorii de actiuni din SUA au vazut valorile acestora crescand saptamana trecuta pe Wall Street. Optimismul suscitat de aceasta scadere a fiscalitatii a dus la cresteri de valori pe piata bursiera, inducand de facto o crestere a valorii titlurilor. Detinatorii de active vor beneficia de asemenea de scaderea bazei de impozitare. Potrivit agentiei Bloomberg, actiunile vor fi in general impozitate intre 30 si 35 %. Potrivit lui Rory Callagy, vicepresedinte senior la Moody's Investors Service, detinatorii de active straine ar putea chiar sa profite de anumite avantaje.

Plafonarea niselor fiscale

Numeroase nise fiscale vor fi suprimate sau plafonate prin legea votata de Senat. Incepand cu posibilitatea firmelor de a deduce dobanzile imprumuturilor. Societatile de capital-investitii (private equity) nu privesc cu ochi buni aceasta limitare, tinand cont de modelul lor de activitate. Tehnica "LBO" consista in rascumpararea firmelor prin indatorarea lor, pentru a limita depunerea initiala de fonduri. Legea va plafona deducerea de 30 % a excedentului brut de exploatare (asa-numitul Ebitda).

Industria medicamentelor va profita pentru a-si recompensa actionarii

Societatile de medicamente si de biotehnologie vor inregistra o reducere a impozitelor, in special asupra beneficiilor pe care le vor repatria, indica Bloomberg. Liderii Pfizer si Amgen au indicat deja ca aceasta plusvaloare va fi folosita pentru rambursarea actionarilor prin intermediul achizitiilor si dividendelor. Acest nou regim fiscal va putea de asemenea sa declanseze un boom de fuziuni si de achizitii, indica agentia economica Bloomberg.

Spitalele si asiguratorii anticipeaza abrogarea, de catre Senat, a programului Obamacare nu ii va ajuta pe furnizorii de asigurari de sanatate si spitalele, care deja fac eforturi pentru a face fata loviturilor succesive ale administratiei Trump in incercarea de a ingropa definitiv reforma predecesorului sau. Eliminarea obligativitatii ca toti americanii sa aiba o asigurare de sanatate va face ca multi cetateni sa renunte la aceasta. Pentru asiguratori, aceasta inseamna ca doar persoanele care au cu adevarat nevoie de servicii medicale (bolnavii cronici) vor continua sa se asigure. Anticipand aceasta masura de abrogare, numerosi asiguratori au inceput deja sa creasca preturile politelor.

Piata imobiliara, neschimbata

Pentru proprietarii de imobile comerciale si pentru agentiile imobiliare, legea nu aduce schimbari importante. In calitatea lor de intreprinderi comerciale, vor beneficia de scaderi de impozite.

Firmele hi-tech isi vor putea repatria profitul

Industria tehnologiei va profita, la randul sau, de o dispozitie care permite repatrierea profiturilor stocate in strainatate la o rata de impozitare mai mica decat cea care este acum in vigoare. Potrivit unei estimari a Goldman Sachs, veniturile din strainatate ale acestor firme se ridica la 3.100 miliarde de dolari. Stocul cel mai important este detinut de firma Apple, fiind estimat la 252,3 miliarde de dolari, adica 94 % din totalul lichiditatilor grupului de la Cupertino.

Castiga telecomurile?

Firmele de telecomunicatii, care au o nevoie continua de modernizare a retelelor lor, vor fi castigatoare de pe urma noii legi daca dispozitiile prevad o crestere a deductibilitatii investitiilor. Caz in care, afirma Randall Stephenson, director al operatorului american AT & T, firma va investi 1 miliard de dolari in plus in infrastructura in 2018. Reducerea impozitului pe societati combinate cu aceste deduceri vor permite AT & T sa investeasca mai mult in desfasurarea de fibra optica, spera el. /.../

O arie protejata din Alaska deschisa forajelor

Societatile care exploateaza resursele fosile de energie au de ce sa se bucure. Textul adoptat de Senat in acest week-end prevede deschiderea unei parti a Arctic National Wildlife Refuge, o arie protejata din Alaska, in vederea forajelor de petrol si gaze. Legislatorii estimeaza ca aceasta deschidere va aduce 1 miliard de dolari in cursul urmatorului deceniu. Asociatiile de protectie a mediului se opun proiectului de lege.

Vesti proaste pentru energiile regenerabile

Dupa cum subliniaza agentia Bloomberg, proiectul de lege ameninta o sursa esentiala - si totusi putin cunoscuta - de finantare a energiilor eoliana si solara: echitatea fiscala. In cadrul unor negocieri transparente, producatorii de energii regenerabile vand o parte a scutirilor de impozit pe proiectele lor unor societati - cel mai adesea banci si anumite companii de asigurari - care pot aplica reducerile la propriile impozite. Aceasta piata a ajuns la 12 miliarde de dolari anul acesta. Majoritatea cumparatorilor de scutiri de impozite sunt multinationale. Se pune intrebarea: acum, cand societatile vor beneficia de scaderi de impozit, vor mai avea ele nevoie de aceste scutiri?, se intreaba Los Echos, citata de Rador.

Care sunt pricipalele masuri si reduceri ale programului de impozitare republican:

  • Pentru companii: Impozitul va scadea de la 35% la 20%.
  • Companiile isi vor putea deduce valoarea achizitiilor facute, iar daca isi repatriaza banii tinuti in strainatate ar plati doar 10% taxe
  • Va fi introdusa o taxa unica pentru veniturile obtinute de companii americane in strainatate, volumul acestora fiind estimat la 2.600 de miliarde de dolari.
  • Pentru familii: Impozitul federal pe venit ar urma sa fie redus si ar avea mai putine trepte, coborand de la sapte, astazi, la doar trei, cu un nivel maxim de 35%, in loc de 39,6%.
  • Dublarea sumei pe care persoanele si familiile le pot deduce, de la 12.000 la 24.000 de dolari C
  • ota suplimentara de impozitare de 3,8%, impusa persoanelor care inregistreaza venituri nete de peste 200.000 de dolari anual, va fi anulata.
  • Credite mai mari pentru familiile cu copii Eliminarea impozitului pe mosteniri.