Presedintele american, Donald Trump, a decis sa retraga Statele Unite dintr-un Pact mondial al ONU vizand imbunatatirea gestionarii internationale a migrantilor si refugiatilor, considerat "incompatibil" cu politica sa migratorie, a anuntat sambata misiunea SUA de pe langa Natiunile Unite, transmite AFP, citata de Agerpres.

Donald TrumpFoto: Wikipedia

"Astazi, misiunea americana de pe langa ONU l-a informat pe secretarul general ca Statele Unite isi incheie participarea lor la Pactul mondial privind migratia", indica un comunicat al reprezentantei diplomatice a SUA.

In septembrie 2016, cei 193 de membri ai Adunarii Generale a ONU au adoptat in unanimitate un text intitulat Declaratia de la New York pentru refugiati si migranti, document in baza caruia Inaltul Comisar pentru refugiati a fost mandatat sa propuna, in raportul sau anual la Adunarea Generala din 2018, un Pact mondial asupra migrantilor si refugiatilor.

"Declaratia de la New York cuprinde mai multe dispozitii care sunt incompatibile cu politicile americane privind imigratia si refugiatii si principiile statuate de administratia Trump in materie de imigratie", subliniaza comunicatul misiunii americane la ONU. "In consecinta, presedintele Trump a decis incheierea participarii Statelor Unite la pregatirea Pactului care vizeaza obtinerea unui consens la ONU in 2018", adauga aceeasi sursa.

"America este mandra de mostenirea sa in materie de imigratie si de leadershipul sau in sustinerea migrantilor si a refugiatilor din intreaga lume", a subliniat ambasadoarea americana la ONU, Nikki Haley.

"Nicio tara nu a facut mai mult ca Statele Unite iar generozitatea noastra va continua. Dar deciziile noastre asupra politicilor de imigratie trebuie sa fie mereu luate de americani si doar de americani. Noi vom decide cel mai bun mod de a ne controla frontierele si cine va fi autorizat sa intre in tara noastra", a adaugat Haley, in acelasi comunicat.