Un presupus atac cu sarin comis in martie in Siria, cu cinci zile inainte de atacul sangeros de la Khan Sheikhun, soldat cu peste 80 de morti, "poarta marca regimului sirian", au acuzat miercuri Washingtonul, Parisul, Londra si Berlinul intr-o declaratie comuna, relateaza AFP, citata de news.ro.

"OIAC (Organizatia pentru Interzicerea Armelor Chimice) tocmai a anuntat ca un atac cu sarin in orasul Al Lataminah, in Siria, a 'avut probabil loc' cu doar o saptamana inainte de atacul de la Khan Sheikhun, la numai 15 kilometri distanta", au subliniat cei patru sefi ai diplomatiilor franceza, germana, britanica si americana in aceasta declaratie comuna.

"Atacul prezentat poarta semnele regimului sirian", au adaugat britanicul Boris Johnson, francezul Jean-Yves Le Drian, germanul Sigmar Gabriel si americanul Rex Tillerson.

OIAC, cu sediul la Haga, a evocat pe 4 octombrie un "incident" implicand "utilizarea sau expunerea la sarin" in localitatea Al Lataminah (Latamne), pe 30 martie, si a anuntat 50 de raniti, insa nu si morti.

La 4 aprilie, un raid aerian a vizat Khan Sheikhun, un orasel aflat sub controlul rebelilor si unor jihadisti, in provincia Idleb, soldat cu 83 de morti potrivit ONU, cu cel putin 87 de morti potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (SOHR).

Intr-un raport foarte asteptat, experti ONU si OIAC au apreciat, pe 28 octombrie, ca regimul de la Damasc se face vinovat de atacul de la Khan Sheikhun.

Rusia, aliata Damascului, a respins aceste concluzii, la fel ca regimul sirian, care a negat mereu orice implicare.

Cei patru ministri au reiterat apelul occidentalilor la prelungirea misiunii internationale de ancheta privind armele chimice in Siria, care face obiectul unei infruntari dure cu Moscova.

Mandatul - JIM - anchetatorilor ONU si OIAC care au conchis ca este vina Damascului in atac se incheie pe 16 noiembrie.

"Este esential ca membrii comunitatii internationale sa continue sa ancheteze cazuri de folosire a unor arme chimice in Siria", au declarat cei patru ministri, subliniind ca responsabilitatea gruparii Statul Islamic a fost de asemenea aratata cu degetul in anumite atacuri chimice.

"Un raspuns international ferm este de-acum esential, pentru ca sa se faca astfel incat cei vinovati sa dea socoteala de actiunile lor, ca victimelor acestor atacuri lase sa li se faca dreptate si sa se impiedice ca asemenea fapte sa se repete", au subliniat ei.

Rusia se declara pregatita sa autorizeze anchetatorii sa-si continue activitatea timp de sase luni - cu conditia ca ei sa-si ￯inghete￯ raportul cu privire la Khan Sheikhun si sa fie revizuita alcatuirea echipelor, pe care o considera putin obiectiva.

Londra a acuzat Moscova de faptul ca vrea sa "omoare" grupul de experti ONU si OIAC.

Intr-un proiect de rezolutie concurent celui al Rusiei, Statele Unite cer o prelungire cu doi ani al mandatului JIM.