Coreea de Nord a atentionat Australia in legatura cu "actiunile sale periculoase de raliere zeloasa la delirantele provocari politice si militare" ale SUA impotriva regimului de la Phenian, informeaza sambata agentia DPA, citata de Agerpres.

Peninsula CoreeanaFoto: Wikimedia Commons

"Provocarile agraveaza situatia din Peninsula Coreeana aflata intr-o stare de nesiguranta", a anuntat agentia de presa nord-coreeana KCNA, potrivit agentiei sud-coreene Yonhap.

"Ministrul de externe al Australiei si-a exprimat personal sustinerea pentru situatia in care SUA vor lua in calcul toate optiunile, inclusiv folosirea fortei impotriva Coreei de Nord", a subliniat KCNA.

Ministrul de externe si cel al apararii ai Australiei, Julie Bishop si Marise Payne, au efectuat joi o vizita in localitatea Panmunjom situata la frontiera dintre Coreea de Sud si cea de Nord si apoi au avut intrevederi cu omologii lor sud-coreeni la Seul.

Cei patru ministri au dat vineri publicitatii un comunicat in care i-au cerut Phenianului sa se abtina de la actiuni provocatoare si sa renunte la programele sale balistic si nuclear.

"Daca Australia va continua sa urmeze SUA, exercitand presiuni militare, economice si diplomatice impotriva Coreei de Nord in pofida atentionarilor repetate, ea nu va putea evita un dezastru", a atentionat KCNA.

Premierul Australiei a declarat luna trecuta ca executivul pe care il conduce ia in considerare planuri pentru evacuarea cetatenilor australieni din Peninsula Coreeana daca amenintarile din partea Coreei de Nord vor continua, subliniind ca amenintarea unui razboi este acum la cel mai ridicat nivel din ultimii 60 de ani, dupa razboiul din Coreea.