Banca Nationala a Ucrainei (NBU) a interzis vineri orice circulatie pe teritoriul tarii a unei noi bancnote emise de Banca Centrala a Federatiei Ruse pe care figureaza imagini din Crimeea, peninsula ucraineana anexata de Moscova in 2014, informeaza AFP.

Orice bancnota ce prezinta "o harta, simboluri, monumente" situate "in teritoriile ucrainene ocupate de Rusia" este interzisa in Ucraina, informeaza un comunicat al NBU, potrivit Agerpres. Documentul arata ca aceasta interdictie intra in vigoare incepand de martea viitoare.

Prezentata publicului joi de Banca Centrala a Rusiei, noua bancnota, in valoare de 200 de ruble (2,92 de euro), este ilustrata cu imaginea unui monument dedicat gloriei Marinei inaltat in orasul Sevastopol, avanport al Flotei Ruse la Marea Neagra, si a unor ruine greco-romane din orasul Chersonesos (Hersones).

In virtutea deciziei NBU, rusii ce calatoresc in Ucraina nu vor putea sa schimbe bancnotele lor de 200 de ruble pe hrivne, moneda ucraineana.

Joi, presedinta Bancii Centrale a Rusiei, Elvira Nabiullina, a dat asigurari ca alegerea imaginilor din Crimeea pentru ilustrarea noii bancnote "nu va afecta in niciun fel pozitia rublei".

La sfarsitul lui 2015, Rusia a mai emis un bilet de banca in valoare de 100 de ruble cu imagini din Crimeea si Sevastopol.

Crimeea a fost anexata de Rusia in 2014, dupa ocuparea peninsulei de catre trupele ruse si un referendum calificat drept ilegal de Kiev si tarile occidentale. Aceasta anexare a dus la impunerea unor sanctiuni europene si americane la adresa Rusiei, inca in vigoare.