Murat Arslan, un magistrat turc aflat in prezent in inchisoare in tara sa, unde este acuzat de terorism, a primit premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel, o decizie considerata "inacceptabila" de catre Ankara, scrie AFP.

"Este gresit si inacceptabil sa acorzi premiul pentru drepturile omului Vaclav Havel unei persoane care este membra a organizatiei teroriste FETO", a declarat ministerul turc al Afacerilor externe, intr-un comunicat publicat in noaptea de luni spre marti.

Acronimul FETO este folosit de autoritatile turce pentru a desemna miscarea predicatorului exilat in Statele Unite Fethullah Gulen, acuzat de Ankara ca s-a aflat in spatele puciului ratat din 15 iulie 2016, acuzatii respinse de acesta.

Murat Arslan, un fost raportor pentru curtea constitutionala turca, a primit luni premiul Vaclav Havel 2017 de la Consiliul Europei, care a adus un omagiu angajamentului acestuia pentru "independenta magistraturii".

Arslan, care a condus Asociatia judecatorilor si procurorilor (YARSAV), un ONG critic fata de guvernul turc si dizolvat dupa tentativa de lovitura de stat, a fost arestat in octombrie 2016, fiind acuzat de legaturi cu miscarea gulenista.

Ca si el, peste 50.000 de persoane - militari, magistrati si profesori - au fost arestati dupa puciul ratat in cadrul unei epurari de o amploare inedita care viza prezumtivii partizani ai predicatorului Gulen, dar si mediile critice fata de putere.

"A prezenta un suspect de terorism drept un aparator al drepturilor omului (...) este o tradare fata de idealurile democratiei si drepturilor omului", a sustinut ministerul turc de externe.

Intr-un mesaj adresat Adunarii parlamentare a Consiliului Europei (APCE), Arslan a prezentat Turcia drept "o inchisoare in cadrul careia vocile militantilor pentru drepturile omului sunt sufocate".