Inalta Curte a Cataloniei a cerut luni Madridului sa-i suplimenteze dispozitivul de politie care-i protejeaza sediul, in cazul in care Parlamentul regional proclama marti independenta acestei regiuni din nord-estul Spaniei, relateaza Reuters si Associated Press, citate de News.ro.

Politisti catalaniFoto: Flickr / Mossos. Generalitat de Catalunya

Aceasta suplimentare a trupelor politiei nationale pe care o reclama, precizeaza Curtea intr-un comunicat, are ca scop "sa(-i) garanteze functionarea noramla si completa".

Carles Puigdemont, presedintele regiunii autonome, urmeaza sa sustina un discurs marti, la ora 16.00, in Parlamentul catalan, in care ar putea sa indemne la proclamarea independentei, potrivit legii referendumurilor adoptate la inceputul lui septembrie.

Politia catalana (Mossos d'Esquadra), aflata in subordinea Guvernului catalan, este insarcinata in prezent cu paza palatului din centrul Barcelonei in care se afla sediul Curtii.

Insa Inalta Curte de Justitie a Cataloniei a anuntat ca presedintele sau Jesus Barrientos i-a cerut sefului regional al Politiei Nationale spaniole sa intre in dispozitivul de protectie a institutiei, potrivit AP.

Declararea independentei, in pofida faptului ca este ilegala potrivit legislatiei spaniole, ar putea sa declanseze suspendarea puterii judiciare a regiunii si indepartarea presedintelui ei, se precizeaza in comunicat.

Lideri separatisti catalani au declarat valida o victorie a separatistilor in referendumul de autodeterminare de la 1 octombrie, interzis de autoritatile de la Madrid.