Peste doua milioane de musulmani, de 168 de nationalitati, au inceput pelerinajul anual la Mecca, ce are mai multe etape si se deruleaza in centrul principalului oras sfant al islamului si in imprejurimi, relateaza AFP. Ei urca joi pe Muntele Arafat, punctul culminant al pelerinajului.

Autoritatile saudite au mobilizat mijloace importante, inclusiv 100.000 de membri ai fortelor de securitate, si se declarara pregatite pentru orice posibilitate, in conditiile in care, in urma cu doi ani, o busculada gigantica s-a soldat cu aproape 2.300 de morti, potrivit news.ro.

In cursul zilei de miercuri si a noptii de miercuri spre joi, credinciosii au ajuns deja pe campia arida Arafat, de unde vor incepe joi urcarea muntelului Arafat, punctul culminant al pelerinajului.

"'In aceasta seara (miercuri - n.r.) ma voi ruga si ma voi odihni, inainte de a urca pe munte, dupa rugaciunea din zori", a declarat o tunisianca in varsta de 72 de ani, intinsa pe o saltea. In spatele ei, doua femei servesc o cina frugala: o conserva de ton, crema de branza si paine.

In zori, lor li se vor alatura un numar mare de pelerini veniti de la Mina, la est de Mecca.

- Prioritate pentru securitate -

Pe parcursul anilor, "au existat inovatii in privinta organizarii si primirii pelerinilor. In prezent, corturile au aer conditionat", se bucura Tidjani Traore, consultant in administratia publica originar din Benin.

Inainte de a parasi Mecca, mii de pelerini au facut cele sapte inconjurari rituale ale Kaaba, constructia cubica imbracata in stofa neagra, grea, pe care sin brodate cu fir de aur versete din Coran. Aceasta este directia catre care se indreapta musulmanii din toata lumea pentru a se ruga.

Anul acesta, pelerinajul este marcat de intoarcerea credinciosilor iranieni, absenti anul trecut.

Busculada din 2015 s-a soldat cu 464 de victim iraniene si, cateva luni mai tarziu, Riyadul si Teheranul au rupt relatiile, dupa executia unui demnitar siit in Arabia Saudita si dupa atacarea misiunilor diplomatice saudite din Iran.

"Asigurarea securitatii pelerinilor este securitatea noastra", a dat asigurari generalul Mansour Al-Turki, purtator de cuvant al Ministerului de Interne.

Hajj-ul are loc anul acesta in contextul crizei diplomatice dintre Arabia Saudita si aliatii sai, de o parte, si Qatar de cealalta.

Boicotul impus Qatarului din 5 iunie, care include in special inchiderea legaturilor maritime si aeriene, a impiedicat numerosi qatarioti sa vina la Haj anul acesta, chiar daca Riyadul a relaxat conditiile de intrare pe cale terestra pentru cele doua saptamani de pelerinaj.