Presedintele polonez Andrzej Duda si-a invitat vineri compatriotii sa faca propuneri in vederea unei noi Constitutii, cea actuala fiind in vigoare de 20 de ani si are, potrivit acestuia multe lipsuri, relateaza The Associated Press, potrivit News.ro.

HotNews.roFoto: Hotnews

Andrzej Duda i-a indemnat pe polonezi sa-si trimita ideile in acest sens la biroul sau si sa le impartaseasca cu autoritatile locale in urmatorul an, in vederea organizarii unui referendum pe tema unei eventuale modificari a Legii fundamentale, in noiembrie 2018.

Aceste propuneri urmeaza sa fie discutate in cadrul unor intalniri la nivel regional, cu grupuri sociale, in urmatorul an si vor servi ca baza in stabilirea a aproximativ zece intrebari care vor fi adresate in referendum.

Andrzej Duda a lansat aceasta idee in mai, cand a luat Guvernul prin surprindere. Ea a fost considerata un efort al sau de a-si demonstra independenta fata de liderul Partidului Lege si Justitie (PiS, conservatori populisti) Jaroslaw Kaczynski, considerat cel mai puternic om din tara.

Duda a apreciat vineri, intr-un discurs pe care l-a sustinut la Gdansk, ca actuala Constitutie - care a intrat in vigoare la sapte ani dupa renstaurarea democratiei in tara - este "interimara", are unele lipsuri si ca nu este potrivita unei democratii mature.

"Noua Constitutie trebuie sa ne conduca mai departe in viitor", a spus el.

El se asteapta ca polonezii sa spuna, intre altele, daca Legea fundamentala trebuie sa garanteze gratuitatea educatiei si ingrijirilor de sanatate, dar si ajutoare familiale, si cat de departe ar trebui sa defineasca puterea agentiilor statului.

Actuala Constitutie a intrat in fost adoptata in timpul unui Guvern de stanga, un lucru care o compromite in ochii dreptei, aflate la putere in prezent.