Institutul de istorie afiliat Guvernului polonez a anuntat marti ca anchetereaza acuzatii de sperjur comis de Lech Walesa, laureat al premiului Nobel si lider al miscarii Solidaritatea, care a contribuit la caderea comunismului, relateaza News.ro citand Reuters.

Lech WalesaFoto: Agerpres/AP

Aceeasta este cea mai recenta evolutie a unei lupte vechi intre Walesa si partidul Lege si Justitie (PiS), aflat la guvernare. Liderul PiS, Jaroslaw Kaczynski, un fost activist anticomunism, s-a certat cu Walesa in anii '90.

Un anchetator al Institutului Memoriei Nationale (IPN) a declarat ca dosarul precizeaza o declaratie sub juramant a lui Walesa, potrivit carora documente care sugerau ca a fost un informator platit al politiei secrete comuniste, in anii '70, a fost falsa.

Walesa, fost presedinte, a recunoscut ca a semnat la un moment dat un angajament de informare, dar insista ca nu l-a pus niciodata in practica, iar un tribunal special l-a exonerat in 2000.

In ianuarie, experti IPN au declarat ca experti grafologi au dovedit autenticitatea documentelor care sugerau ca Walesa a colaborat cu liderii comunisti.

Investigatia IPN, care a inceput la sfarsitul lunii iunie si care a fost ordonata de Procurorul General al tarii, vine dupa notificari privind suspiciunea unei infractiuni depuse de doua persoane private, potrivit lui Robert Janicki, anchetator IPN.

Seful biroului lui Walesa, Adam Dominski, a declarat marti ca nu exista dovezi pentru a sustine plangerile. "Presedintele sustine ca documentele nu sunt reale si nu sunt semnate de el", a spus Dominski.

Nu este clar de ce informatiile privind ancheta au devenit publice abia marti, la doua luni de cand a inceput.

Janicki a declarat ca pedeapsa pentru declaratie falsa este de pana la trei ani de inchisoare.