Statele Unite au propus vineri membrilor Consiliului de Securitate al ONU un proiect de rezolutie care ar priva Coreea de Nord de venituri de un miliard de dolari din exporturi, ca raspuns la programele balistic si nuclear ale acestei tari, transmite AFP.

Potrivit unor diplomati, un vot asupra acestor noi sanctiuni, ce ar viza in special carbunele si fructele de mare, ar putea avea loc sambata, iar americanii au speranta ca nu se vor confrunta cu un veto din partea Chinei sau Rusiei.

Aceasta noua rezolutie vizeaza sa impinga Phenianul spre negocieri dupa primul sau tir de racheta intercontinentala din 4 iulie, considerat de marile puteri ca amenintator pentru securitatea mondiala, scrie Agerpres. Coreea de Nord a efectuat pe 28 iulie un al doilea tir de acelasi tip.

Conform acelorasi diplomati, proiectul de rezolutie vizeaza de asemenea sa impiedice exporturile nord-coreene de fier si plumb. In schimb, textul nu s-ar referi la sectorul petrolier, cum s-a evocat intr-un timp, a indicat un diplomat familiarizat cu negocierile.

Ansamblul noilor sanctiuni ar duce la privarea Coreei de Nord de "un miliard de dolari venituri" din exporturi, daca acestea sunt adoptate si respectate in mod real de toti membrii Natiunilor Unite, a adaugat el, adaugand ca exporturile aduc nord-coreenilor trei miliarde de dolari in fiecare an.

Rezolutia propusa de Washington prevede de asemenea interzicerea tuturor noilor joint-ventures intre companii straine si nord-coreene si stoparea oricarei investitii suplimentare in cele care exista deja. Textul ar interzice de asemenea Coreei de Nord trimiterea de noi muncitori in strainatate, conform unui diplomat specialist pe acest dosar.

Navelor nord-coreene care ar viola rezolutiile ONU le va fi interzisa intrarea in porturile oricarei tari, mai prevede proiectul american de rezolutie.

Statele Unite discuta de la inceputul lui iulie cu China impunerea de noi sanctiuni severe Phenianului, al carui principal sustinator este Beijingul.

Washingtonul este destul de increzator privind posibilitatea de a avea sustinerea Chinei si Rusiei pentru adoptarea proiectului sau de rezolutie, conform unor diplomati.

Dupa primul test nuclear nord-coreean din 2006, ONU a impus sase randuri de sanctiuni Coreei de Nord, dintre care doua, anul trecut, net mai severe decat precedentele.