Un tratat de interzicere a armelor nucleare a fost adoptat vineri de ONU, dar puterile nucleare au refuzat sa participe la acest demers, limitand de facto domeniul de aplicare a textului tratatului in contextul in care Coreea de Nord si-a accelerat programul de inarmare, relateaza AFP.

Tratatul a fost adoptat cu 122 de voturi pentru, un vot impotriva - Olanda, tara membra NATO - si o abtinere.

Sustinatorii tratatului vad in acesta o realizare istorica, dar statele nucleare il considera nerealist, apreciind ca nu va exista niciun impact asupra reducerii stocului mondial actual de aproximativ 15.000 de focoase nucleare.

Aplauze au fost auzite in sala de conferinte a ONU dupa votul care a incheiat trei saptamani de negocieri intre 141 de state, negocieri organizate de Austria, Brazilia, Mexic, Africa de Sud si Noua Zeelanda, potrivit Agerpres.

Tratatul, care prevede o interzicere totala a dezvoltarii, stocarii si amenintarii utilizarii armelor nucleare, nu se va aplica decat in cazul statelor semnatare.

Documentul va fi deschis spre ratificare incepand din 20 septembrie si va intra in vigoare dupa semnarea sa de catre 50 de tari.

Partizanii acestei intelegeri spera ca tratatul va accentua presiunea asupra statelor care detin arme nucleare pentru ca acestea sa acorde mai multa atentie dezarmarii.

'Am reusit sa semanam primele seminte ale unei lumi fara arme nucleare', a afirmat ambasadoarea statului Costa Rica, Elayne Whyte Gomez, care a prezidat conferinta ONU privind tratatul.

Niciuna din tarile detinatoare de arme nucleare - SUA, Rusia, Marea Britanie, China, Franta, India, Pakistanul, Coreea de Nord si Israelul - nu a participat la negocieri. Chiar si Japonia, singura tara care a cunoscut tragica experienta a unui atac atomic, in 1945, a boicotat negocierile.

Potrivit postului Fox News, singurul stat membru al NATO care a participat la aceste negocieri a fost Olanda, ce are pe teritoriul ei arme nucleare americane si unde parlamentul a cerut sa fie trimisa o delegatie la aceste tratative. Insa la final Olanda a votat impotriva.

O sursa diplomatica a uneia dintre tarile care se opun textului tratatului a apreciat ca este vorba de 'sperante false' in raport cu ceea 'ce este cu adevarat posibil in materie de dezarmare nucleara'.

'Acest tratat va slabi doar regimul de neproliferare nucleara la nivel mondial', a mentionat sursa citata care s-a declarat in favoarea unei dezarmari 'progresive'.

La randul sau, ambasadoarea SUA la ONU, Nikki Haley, declara la deschiderea negocierilor pentru tratat, pe 27 martie: "Nu doresc altceva pentru familia mea decat o lume fara arme nucleare, dar trebuie sa fim realisti. Cine crede ca Coreea de Nord va accepta o interzicere a armelor nucleare?"