Un tun antiaerian din epoca sovietica, expus intr-un parc public din orasul rus Arhanghelsk, din nordul Rusiei, unde a devenit un punct de atractie pentru copii, emite radiatii de peste 150 de ori peste limitele de siguranta, a descoperit un localnic, Dmitri Surin, citat de BBC News.

Surin a povestit ca a decis "din pura curiozitate" sa verifice punctele de interes din oras cu un aparat portabil de masurat radiatiile.

El a constatat ca tunul antiaerian expus in localitate de patru ani emite radiatii de 150 de ori peste limita de siguranta si a sunat la Ministerul pentru Interventie in Situatii de Urgenta.

"Echipa de interventie a ajuns intr-o jumatate de ora. Tunul a fost mutat pana la miezul noptii", a povestit el.

Barbatul a scris ce s-a intamplat pe reteaua de socializare VKontakte, populara in Rusia, iar oamenii au reactionat vehement.

"(Tunul - n.r.) se afla acolo de ani de zile, copiii se urcau constant pe el. Este ingrozitor", a scris Pavel Ziukov pe retea.

Surin crede ca tunul a avut "piese radioactive pe care cineva a uitat sa le scoata inainte de a expune arma".

Primarul orasului a declarat ca tunul a fost achizitionat de Ministerul Apararii in 2013 si ca acesta a trecut "toate verificarile necesare".

Arma a fost dusa la o baza a Ministerului pentru Situatii de Urgenta din afara orasului, unde este supus la noi verificari.