Comisia Europeana face pregatiri pentru organizarea unei ceremonii oficiale in memoria lui Helmut Kohl, fostul cancelar al Germaniei care a murit vineri, la varsta de 87 de ani, scrie AFP. Helmut Kohl este parintele reunificarii germane si a avut o contributie majora la proiectul european.

Helmut KohlFoto: Agerpres

Presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a cerut vineri institutiilor comunitare sa coboare drapelele in berna, a propus si organizarea unei mari ceremonii europene pentru a-i aduce un omagiu fostului cancelar german.

"Pregatirile sunt in desfasurare. Suntem in contact cu autoritatile germane si cu familia" lui Helmut Kohl pentru a organiza aceasta ceremonie, a declarat o purtatoare de cuvant a Comisiei Europene, adaugand ca deocamdata nu a fost stabilita o data pentru eveniment.

Fostul cancelar Helmut Kohl, parintele reunificarii germane, a murit vineri, la varsta de 87 de ani. Cancelarul german, cel mai longeviv in aceasta functie in perioada postbelica, intre 1982 si 1998, Kohl a fost motorul din spatele introducerii monedei euro, convingandu-i pe sceptici sa renunte la marca germana.

Fostul cancelar va ramane in istorie pentru ca a reusti sa forteze mana liderilor sovietic si american Mihai Gorbaciov si George H. W. Bush, dar si a aliatilor europeni, pentru reunificarea Germaniei, in 1990, la mai putin de un an de al caderea Zidului Berlinului.

Kohl este cel care a pus capat ocupatiei militare a Germaniei, impuse de cele patru puteri victorioase in fata nazismului, punand bazele unei Germanii puternice pe scena internationala.

Finalul carierei sale a fost mai putin glorios, afectat de un scandal legat de finantarea partidului sau. A sfarsit prin a recunoaste ca a primit donatii ascunse iar Angela Merkel, protejata sa, il alunga din partid.

Mai recent, in aprilie 2016, Helmut Kohl a denuntat politica de primire a migrantilor promovata de Merkel.

Viata sa privata - certuri cu copiii, polemica legata de rolul noii sale sotii, modul in care s-a purtat cu prima sa sotie, bolnava, Hannelore, care s-a sinucis in 2001 - i-au umbrit puternic ultimii ani de viata.