Dupa ce a facut din China una dintre principalele teme de atac in campania prezidentiala, Donald Trump pare sa fi ingropat securea razboiului, in conditiile in care administratia sa a anuntat un acord comercial cu Beijingul, care va cumpara carne de vita si gaz din Statele Unite, in speranta de a reduce deficitul abisal al Washingtonului, scrie AFP.

Dupa ce a amenintat taxe vamale prohibitive, presedintele american si-a moderat net tonul, dupa instalarea la Casa Alba.

Dupa ce s-a intalnit cu omologul sau chinez Xi Jinping la inputul lui aprilie, in Florida, Trump pledeaza acum o apropiere de Beijing, de sprijinul caruia are nevoie in spinosul dosar nord-coreean.

Presedintele-miliardar a promis la summitul de la Mar-a-Lago un "plan de actiune de 100 de zile" pentru intarirea cooperarii chino-americane: acordul anuntat vineri reprezinta "primele rezultate", arata un comunicat comun.

"Faptul ca putem realiza astfel de progrese intr-un timp atat de scurt arata ca putem viza o cooperare sporita in interesul nostru comuna", a spus Geng Shuang, purtator de cuvant al diplomatiei chineze.

La Washington, tonul este triumfal: "Este o performanta herculeana. E mai mult decat s-a facut in istoria relatiilor comerciale chino-americane", a spus secretarul pentru Comert Wilbur Ross, citat de agentia Bloomberg.

Potrivit acestuia, acest acord - care priveste agricultura, energia si serviciile financiare - va permite "reducerea" deficitului comercial colosal al SUA cu China (347 miliarde de dolari anul trecut).

Unii experti se arata insa mai circumspecti: "nu va aduce o diferenta sensibila balantei comerciale", deoarece domeniile vizate "echivaleaza in cel mai bun caz cu cateva miliarde de dolari", tempereaza analistii de la Capital Economics.

Potrivit acordului, China va autoriza pana la jumatatea lui iulie importurile de carne de vita americana.

Beijingul anuntase in septembrie o ridicare partiala a embargoului vechi de 13 ani asupra carnii de vita provenita din SUA, dar reluarea importurile era suspendata de o negociere intre cele doua tari. Embargoul chinez a fost adoptat in 2003 dupa primele cazuri de boala vacii nebune.

In schimb, SUA au promis sa retraga "cat de curand posibil" barierele la importul de pasari chineze. Iar Washingtonul va acorda unda verde companiilor chineze pentru a cumpara gaz natural american.

Beijingul a confirmat si deschiderea sectorului financiar: regimul comunist va autoriza pana in iulie accesul agentiilor straine de rating, potrivit unui proiect dezvaluit in decembrie.

China va permite de asemenea operatorilor americani de sisteme de plata sa se inregistreze, etapa care "va conduce la un acces complet si rapid la piata".

Dupa o condamnare la OMC, China anuntase in 2015 intentia de a permite Visa si MasterCard un acces direct la imensa sa piata de carduri de plata, unde chinezii de la UnionPay isi mentin monopolul.

Un alt semn de bunavointa al administratiei Trump: Washingtonul va trimite duminica la Beijing o delegatie la summitul "Noile drumuri ale matasii", o tema draga lui Xi Jinping.

In plus, "investitiile companiilor chineze sunt la fel de binevenite in SUA ca cele din alte tari", se arata in acest acord, in ciuda neincrederii persistente a Congresului fata de intruziunea chineza in sectoarele strategice.