Organismul britanic pentru protectia vietii private lanseaza o ancheta privind modul cum sunt colectate si exploatate datele personale ale votantilor, a caror utilizare ar fi fost un factor cheie in victoria lui Trump si a votului pentru Brexit, scrieGuardian.

HotNews.roFoto: Hotnews

Biroul Comisarului pentru Informatie (ICO) intervine astfel dupa ce saptamana trecuta Observer a scris ca o companie de tehnologie detinuta partial de un miliardar american a jucat un rol cheie in campania de convingere a britanicilor sa paraseasca Uniunea Europeana.

Purtatoarea de cuvant a ICO a confirmat ca a abordat compania in legatura cu modul de operare al acesteia: “Avem ingrijorari in privinta folosirii de catre Cambridge Analytica a datelor personale si suntem in contact cu organizatia”.

Compania, care are birouri in Londra, New York si Washington, foloseste analiza datelor pentru a crea profile sofisticate ale diferitelor persoane pentru a prezice cum ar putea vota.

Detinuta partial de miliardarul american Robert Mercer, compania sustine ca a jucat un rol influent in alegerile din SUA, folosind capacitatile de analiza a datelor pentru a identifica segmentele decisive de alegatori.