Comisia Europeana le va cere avizul statelor membre UE privind eventuale noi actiuni vizand Polonia, intr-o disputa legata de statul de drept care dureaza de mai mult de un an, au declarat miercuri oficiali citati sub acoperirea anonimatului de Reuters, potrivit News.ro.

Prim vicepresedintele Frans Timmermans le-a spus colegilor sai din Comisie, la intalnirea saptamanala de miercuri, ca vrea sa prezinte dosarul Poloniei altor state UE.

"Ideea este sa evalueze opiniile Guvernelor UE si sustinerea acestora de a merge mai departe", a explicat o sursa europeana la curent cu discutia purtata in spatele usilor inchise.

Un alt oficial UE a subliniat ca Timmermans, care a avut saptamana trecuta schimburi dure de replici cu ministrul polonez de Externe, are sustinerea celorlalti comisari, insa nu vrea sa provoace tensiuni politice.

Fostul ministru olandez de Externe vrea ca dosarul sa fie discutat la o reuniune a ministrilor de Externe din UE si va cere Maltei, care detine presedintia blocului comunitar, sa il treaca pe agenda.

Urmatoarea reuniune va avea loc la Bruxelles, pe 7 martie, dar nu este clar daca Polonia va figura printre subiectele abordate atunci.

Timmermans nu a sugerat trecerea la urmatorul pas din procedura oficiala impotriva Poloniei, ce ar putea sfarsi prin suspendarea dreptului de vot al Varsoviei in UE, au explicat sursele citate.

O astfel de masura ar necesita aprobarea in unanimitate a tuturor statelor membre, iar premierul ungur Viktor Orban, care a fost acuzat la randul sau de subminarea practicilor democratice, a avertizat ca se opune unei astfel de initiative.

Executivul UE acuza Guvernul de la Varsovia ca submineaza echilibrul democratic, in special prin reformarea Curtii Constitutionale.

Polonia a respins categoric luni noaptea solicitarile repetate venite din partea Comisiei Europene, care a aratat ca statul de drept este amenintat de implementarea controversatelor reforme judiciare de la Curtea Constitutionala.

De asemenea, acest raspuns creste posibilitatea ca liderii europeni sa aleaga o sanctiune grava, prin retragerea dreptul de vot de care beneficiaza Polonia.