Polonia a respins categoric luni noaptea solicitarile repetate venite din partea Comisiei Europene, care a aratat ca statul de drept este amenintat de implementarea controversatelor reforme judiciare de la Curtea Constitutionala.

De asemenea, acest raspuns creste posibilitatea ca liderii europeni sa aleaga o sanctiune grava, prin retragerea dreptul de vot de care beneficiaza Polonia, transmite Reuters, citata de News.ro.

Comisia Europeana le-a dat in decembrie liderilor conservatori de la PiS un ultimatum de doua luni pentru a implementa o serie de masuri legislative care sa protejeze puterile Curtii Constitutionale, dupa ce o serie de reforme judiciare si noi numiri au slabit considerabil independenta instantei fata de Guvern.

De asemenea, institutia europeana a lansat in urma cu un an o procedura de monitorizare fara precedent in ceea ce priveste respectarea statului de drept si a principiilor democratice din Polonia, care ar putea duce in final la retragerea dreptului de vot al tarii la nivelul Uniunii Europene.

Insa, o asemenea masura exceptionala trebuie sa fie sustinuta unanim de catre tarile UE.

Tensiunile dintre Varsovia si Bruxelles au crescut considerabil dupa ce conservatorii de la Lege si Dreptate (PiS) au preluat puterea in urma cu un an si jumatate si au inceput aproape imediat reformarea Curtii Constitutionale.